Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Bonaire

DSC_0100_redigerad-1.jpg

Salt en exportvara från Bonaire   

 

Tillbaks till startsida loggböcker  

15:e Mars

Dykarnas paradis

Bonaire är en liten ö som ligger norr o Venezuela. Ingår i ABC öarna, de Nederländska antillerna. Tillhör Holland men har ett självstyre.

Här handlar allt om dykning. Vattnen runt hela ön är ett naturskyddsområde. Inte tillåtet att ankra någonstans utan det finns fina bojar utanför Kralendijk som huvudstaden heter,och här får man ligga över natt. Ute runt kusten finns ett hundratal dykbojar som man får ligga vid 2 timmar under tiden man dyker i det kristallklara vattnet. Sikten är ca 30 meter och djurlivet är fantastiskt. Botten störtar väldigt brant från stranden så man får fina sluttningar eller dropoff att dyka på. Man måste köpa ett tillstånd för att dyka här. Snorkling kostar 10 USD och apparatdykare 25 USD. Dessa kostnader går till bojar och att kontrollera att alla sköter sig.

Vi hade nästan ingen mat kvar så efter frukost knatade vi iväg till en jättefin supermarket. Här fanns allt att köpa o vi hade fullt schå att inte handla allt vi ville, men vi skulle ju bära allt tillbaks igen, så vi fick hålla igen.

Sen släppte vi bojen och körde rätt ut till den lilla ön Kleine Bonaire där vi plockade upp en dykboj o skuttade i. Fint dyk ner till 34 meter och sedan upp efter en vacker sluttning. Hela tiden såg vi botten på LAYA så det var så enkelt att efter dyket bara stiga rätt upp till badstegen.

Sen tillbaks o plockade upp en ny övernattningsboj utanför stan.

Vi har problem här att hitta internet. Mycket nät finns men de fungerar ej eller är svindyra. Var inne på ett dykcenter o lyckades få deras lösenord. Fick ej kontakt utifrån LAYA men kunde åka in på kvällen o lägga ut hemsidan i alla fall.

DSC_0002-3-2.JPG

LAYA på boj utanför Kralendijk

GOPR0645.JPG

Stor fisk vi stötte på i djupet

GOPR0656.JPG

Plattfisk

DSC_0017-8.JPG

Kryssningsfartyg på besök

16:e - 19:e Mars

Dykning på Bonaire

Under några dagar dök vi för fullt. 2 dyk per dag med luftfyllning däremellan. Vi har ju bara 2 utrustningar så vi fick turas om att dyka.

Dykningen här är så lättillgänglig. Bara att ta LAYA ut hitta en dykboj, göra fast. Klä på sig o skutta i. Simma ner till ett fantastiskt rev som sluttar ner i det stora blå. Där kan man se det mesta,men vi har dock inte sett nån haj än tyvärr. När man sedan skall upp så går man bara rätt upp till stegen igen. LAYA är nästan alltid på siktavstånd i det klara vattnet så man hittar alltid tillbaks.

Vi köpte en macrolins med rödfilter till GoProkameran som vi exprimenterar med. Färgerna blir mycket bättre i de flesta fall.

Vi gick också tillbaks o la oss på en boj utanför Karels bar där vi hittat wifinät som inte är så bra som vi önskar men som det verkar, det enda alternativet.

På kvällarna middag ombord med film.. :-D

Undervattensvideo

DSC_0028-1-4.JPG

Leguaner finns det gott om - är tydligen goda att äta!

DSC_0032-8.JPG

En annan ödla

DSC_0046-1-3.JPG

Happy hour med LAYA i bakgrunden

DSC_0068_redigerad-1.jpg

Gul fin fågel

20:e Mars

På två hjul runt ön

Vi hyrde två scootrar och körde runt ön. Jättekul att se hur det ser ut. Ön är väldigt torr och det växer kaktusar överallrt. De flätar även kaktusarna som häckar som jag är övertygad om att ingen tränger sig igenom.

Vi tog oss först upp norrut på västsidan där dykplatserna ligger tätt. Överallt är det markerat var man skall parkera och gå ner när man gör landdyk. Vi hittade en liten stig som tog oss in i snåren där vi såg en kollibri och leguaner.

Sedan in i landet där vi stannade i en by för vätskekontroll,för det är torrt att köra och fartvinden torkar ut i halsen så vatten går åt.

Ner utefter östkusten tillbaks till huvudstaden där vi stannade för lunch. Sen ner på östra sidan där vi såg flamingos på avstånd som vadade i det salta vattnet. Vi stannade till på ett windsurfingställe. Bättre ställe att surfa på får man leta efter. Lagunen var jättestor innanför ett ordentligt rev där vågorna bröts. Detta gav helt slätt vatten med en bra vind som de susade fram på i det turkosa vattnet..

Sen fortsatte vi utefter häftiga brytande sjöar vid denna klippiga kust. Här skulle man inte klara sig länge med de taggiga korallblock som sjön slogs emot.

Vid sydspetsen stannade vi vid slavhyddorna där slavarna bodde förr som jobbade i salttillverkningen här på ön. Här ligger stora bassänger där de leder in havsvatten och låter det dunsta. Vid ett tillfälle blir vattnet precis rött innan det stelnar till salt som bryts med vägmaskiner och läggs i stora högar för export.

Tillbaks i Kralendijk var vi på en underbar holländsk supermarket där vi kunde handla europeiska godsaker.

En kul och givande dag i paradiset.

DSC_0075-4.JPG

Vilda åsnor

DSC_0079_redigerad-1.jpg

Flamingos

DSC_0084_redigerad-1.jpg

Windsurfingparadis

DSC_0086_redigerad-1.jpg

Slavhyddor & Obelisk

DSC_0090_redigerad-1.jpg

Flamingo

GOPR0790.JPG

Rörsvampar

21:a - 23:e mars

Dyk, dyk, dyk!!

Så hade vi några dagar med dykning hela dagarna. Vi gjorde två dyk om dan o turades om så vi fick dyka alla tre.

Dykningen här är jättebra som sagt innan. Men det som slår oss är att alla dykplatserna är väldigt lika. Samma artrikedom överallt och inte mycket överraskningar. Saknar haj o rockor etc... Nu har vi väl blivit för bortskämda..

Vi har haft mycket vind i några dagar. så det har passat oss bra att kuska runt här på läsidan av Bonaire. En morgon hade vi båten full av röd sand överallt. Får väl vänta på ett riktigt regn som kan tvätta av. Var ute en kväll på restaurang. Hittade en liten grillrestaurang där vi åt revben o pommes plus 2 pilsner/man allt för 60 dollar för 3 pers. Helt ok pris o jättegott.

GOPR0791.JPG

Gerth i det klara vattnet

GOPR0744.JPG

Agneta myser

Video med vår scooterfärd och mer dykning

24:e mars

Fix o trix

Denna dag fixade vi lite ombord innan det blev långpromenad till supermarketen. Där bunkrade vi upp för några dagar innan vi knatade hem igen. Tur att vi hade med pirran som kunde frakta de tyngsta sakerna.

Sen god lunch på stan och utklarering hos de trevliga tullarna.

Middag ombord i morgon drar vi vidare mot Curacao och nya äventyr...

GOPR0668.JPG

Akvarium

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt