14:e - 18:e JuniTill havs På morgonen tuffade vi ut ur Bora Boras lagun. Dessförinnan hade vi delat med oss till Littorina av våra bananer som nu mognat alla på en gång. Ute till havs sattes genua och mesan. Slör på ca 10 - 15 m/sek. Stundtals grov sjö så det blev ett jobbigt första dygn där vi allihop kämpade mot gungandet. Svårt att laga mat och att sova. Dagen efter blev det bättre och vinden mer akterlig. Spirbommarna sattes o vi susade på fint. Första dygnet gjorde vi 156 Nm = ca. 29 mil, en bra dygnsetapp. Allteftersom blev vinden svagare o på slutet fick motorn startas för att komme fram innan midsommar. Otroligt dåligt med fartyg på denna sträcka. Vi såg inga andra båtar ute till havs. Näst sista dagen så åkte fiskedraget i. På eftermiddagen small det till och en STOR guldmakrill satt på kroken. Tog en bra stund innan vi lyckats landa den på däck. Vägde över 20 Kg och blir till många middagar framöver. Det som inte hamnade i frysen åts pinfärsk som sashimi till förrätt och stekt med kokt potatis och dillmajonäs. Sista natten så drabbades vi av ett kraftigt väderomslag. Inom 30 sek vred vinden 90 grader o ökade till kulingstyrka. Fortsatte sedan att vrida tillslut 180 grader rak sydlig. Vinden var uppe i 17-18 m/sek o sjön vräkte över oss i den kolsvarta natten. Det blev också kallt- 21 grader så hela sjöstället inklusive Helly Hansen sockar åkte på. Blev en lång sömnfri natt, men det gick bra om än jobbigt. Sista dagen blev det motorgång. Vinden "rakt i näbben" och vi ville fram innan kvällningen, med kalla vindar från söder. Inne i Avatiu hamn så visades vi in på en plats där vi fick lägga till på medelhavsvis med aktern först. Vi fick besök av flera tjänstemän, en hälsokontrollant som sprutade mot insekter och tull o imigration som hade massor av papper att fylla i... Samt bio security som kollade alla grönsaker o mat... |