Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Far North Queensland

_DSC6181_redigerad-1.jpg

Ormen ombord inte så välkommen gäst   

Tillbaks till startsida loggböcker  

21:a - 22:a Oktober

Portland Road

Vi gav oss iväg från Lizard Island o fortsatte o segla över natten. Vi har fortfarande långt kvar till Thursday Island o behöver avverka distans. Inga direkta ställen finns att stanna på heller o att snorkla är inte aktuellt för alla krokodiler som väntar på ett skrovmål. Så valet var enkelt. Vi hade fin nattsegling då vi gjorde god fart. Bra skydd av revet så det var verkligen fint. På förmiddagen började vinden mojna o vi fick fortsätta med lite motorhjälp till vi anlände till Portland Road på eftermiddagen.

Detta är ett litet samhälle så långt ifrån allt man kan tänka sig. Här bor 10 personer. Men det finns ett café tillika postombud. Men tyvärr det var stängt så det blev ingen fika. Vi hade även hoppats på mobilnät här men nä... det fanns inte. Vi behövde skicka mail till Navico i norge om reservdelar till autopiloten. Vi gick in till en kvinna som vi såg satt i ett garage med en dator. Jodå när vi berättat vår situation så lät hon oss att koppla upp sig på sin satellitbundna internet så vi fick iväg våra mail. Hon berättade även att de hade 3 st krokodiler som simmade runt i viken. En liten på 2 meter, en mellan på 3,5 meter o en stor på 5,5 meter. Bada inte!.. sa hon o vi höll med.

Vi promenerade en bit på vägen och hittade en skylt "Ice Creams OPEN" Va? här? vi knatade in o hittade en glasskiosk som samsades med bilvrak o gammalt skräp. Där stod en man med långt skägg som sålde kulglass för 5 dollar = 33 kronor muggen för 4 kulor. Självklart handlade vi varsin o satte oss på en trästam o samtalade med mannen en stund. Han berättade att för att få glass hit så var det bäst o billigast att ta bilen själv o köra till Cairns o hämta glass själv. En tripp på 860 Km enkel väg som tog 12 timmar! Lite svårt för oss att ta in. Tänk er själva att behöva åka från Jönköping till Umeå för att handla.

På kvällen så plaskade det till bredvid båten o ja! Där var en krokodil. Vi tror det var mellanstora krockisen men var inte säkra.

_DSC6137.JPG

En liten Bonito lagom för oss

_DSC6155.JPG

Glass i Outback hos en trevlig kalsongkille

_DSC6159.JPG

Annorlunda glasskiosk

_DSC6168_redigerad-1.jpg

Ormen när vi upptäckte den vid dragkjedjan

23:e Oktober

Ooma ha inga aaama. Nu vet vi säkert!

Ormar har inga armar (Jönköpingsdialekt) Ja nu vet vi verkligen att det är sant.

Vi satte kurs norrut och beslutade att sätta fulla segel. Hasse skulle lossa segelskyddet på mesanseglet o sträcker upp handen. o DÄR hänger världens STÖRSTA ORM!! Full kalabalik ombord. Vad skall vi göra? Hur skall vi bli av med denna? Är den giftig? Vad händer om nån blir biten? Frågorna var många o paniken nära.

Efter ett tag så började den slingra sig ner på mesanseglet. Sträcker sig i sin fulla längd o vi mäter då upp den till 4 meter lång. Den ålade sig ner i jollen o raskt så sjösatte vi den. Ett spännband skar vi av bara för att få ner den snabbt. Den började då att krypa runt för att hitta en väg tillbaks. O DÅ kom chansen. Den la sig på ena pontonen o sträckte huvudet ut äver vattnet mot LAYA. Raskt tog vi båtshaken o drog den i sidled så den trillade i vattnet. GASA PÅ skreks det till Agneta som stod vid rodret för den simmade fort mot oss för att komma ombord igen men tack o lov så lyckades vi köra ifrån den o den fick simma i land i stället.

Efter ett tag så lugnade vi oss o tittade på bilderna. Vi är nu relativt säkra på att det var en Pythonorm som inte är giftig men kan bitas illa ändå och kväva någon om man får den runt halsen.

Vi undrar också hur vi fått den ombord?! Eftersom de inte gärna simmar i saltvatten så finns bara en möjlighet. Att den kröp ombord redan i Cooktown när vi låg vid brygga över natt. Altså har vi haft den ombord i 5 dygn..! Den måste ha legat i mesanseglet under tiden. Tur är ju att vi inte fått ner den i vår koj som vi alltid har öppen lucka till och ligger under mesanmasten.

Tänk er följande: Agneta..? Vad kall o lång din arm är... Eller..!

När vi hämtat oss sattes segel o vi hade fin seglats norrut. På eftermiddagen dålig vind, så motorn fick putta på lite. Rätt som det är Napp! Julius hade fiskat hela dan men bara falska alarm hela tiden. Men nu satt nåt på kroken. Han halade o drog... Rätt som det var kom en stor Barracuda upp. Den ville vi ju inte ha. Vi fick upp den på däck o på med stora handskar. Med en tångs hjälp lyckades vi få bort kroken o barracudan släpptes tillbaks igen. Uppskattningsvis 25 Kg, så för stor för att äta. I Stilla havet finns ett gift som samlas i fiskar framförallt i stora barracudor så nä... Den fick simma vidare.

_DSC6173_redigerad-1.jpg

Här hängde den i mesan masten, 4 meter lång

_DSC6211_redigerad-1.jpg

Den stora barracudan

24:e Oktober

Thursday Island

Efter fin nattseglats anlände vi på förmiddagen till Thursday Island norr om Cape York. Detta är Australiens nordligaste stad/by, och ligger mitt i Torres Strait.

På vägen in hörde vi en kul radiokommunikation mellan 2st fritidsbåtar. "Have a good fishingtrip mate. And don´t get crocked!"= Ha en bra fisketur o bli inte uppäten av en krokodil. Haha! ja här får man passa sig.

Vi la till utanför Thursday Island. Besökte stan o hittade wifi på en restaurang. Tog en fika med surf.

På eftermiddagen tyckte vi att det blåste lite för mycket så vi stack över till Horn Island där vi ankrade i bättre skydd.

Pizza till middag

_DSC6225_redigerad-1.jpg

Inte läge att sätta in handen i det gapet

25:e - 26:e Oktober

Horn Island

På förmiddagen tog vi jollen in till Horn Island. Hittade en supermarket som var öppen. Köpte ett nytt telefonkort eftersom det vi hade inte fungerade här i området. Vi var tvugna att ha internet för en massa saker. Mail som skulle skickas och betalningar för vår förvaring av LAYA i Thailand, etc etc.

Tog en promenad runt byn o hittade en pub som skulle vara öppen på kvällen.

På kvällen åkte vi in igen o käkade riktig Aussie mat på puben. Roast Lamb with veggies and roasted potatos. Smakade riktigt gott med en pilsner till.

Morgonen därpå drog vi över till Thursday Island. Nu var det måndag och vi behövde handla. Ankrade i blåsten o hade fullt sjå att ta oss in med jollen till land. Strömmen var stark o vi fick gasa på rejält för att komma in över huvud taget. Inne i stan handlade vi o käkade lunch. När vi sen kom tillbaks till LAYA hade vi draggat 50 meter. Upp med ankaret o tillbaks till Horn Island igen där vi låg i bättre skydd.

_DSC6244.JPG

Horn Island vid ebb

_DSC6249.JPG

Riktigt Australienskt pubkäk

_DSC6251.JPG

Green Hill fort med Gulf of Carpenteria i bakgrunden

27:e Oktober

Thursday Island

På morgonen gick vi tillbaks till huvudön. Vi hoppades på att vinden skulle mojna lite under dagen. Droppade ankaret på ett bättre ställe o åkte iland. Tog en rejäl promenad upp till Green Hill Fort. en gammal försvarsanläggning som byggdes här 1893. Fin utsikt därifrån. Sen blev det en macka o wifi i stan.

Vi gick ner till hamnen o fick tag i en färgekapten som kunde upplysa oss att bästa tiden att dra härifrån i morgon var ca 09.00 för att få bäste skjuts av tidvattenströmmen. I morgon sätter vi kurs på Darwin!

_DSC6258_redigerad-1.jpg

Thursday Island

_DSC6270_redigerad-1.jpg

LAYA för ankar i kraftig vind o ström

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt