Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Förberedelser för Stilla havet

DSC_0019_redigerad-1.jpg

Redo för avsegling. Besättning ombord: Ola, Hans, Agneta, Bibbi, Marc & Hasse    

Tillbaks till startsida loggböcker  

9:e - 15:e februari

Mycket att göra & Karneval!

Stilla havet är det största havet på vår jord. Det innebär att överseglingen tar längre tid och det gäller att förbereda sig noga.

Allt gås igenom på LAYA och reparationer o förbättringar utförs. Olja o reservdelar köps in o stuvas undan.

Vi kommer att stanna på Galapagos. Där är det krav på att vi måste ha en fungerande septictank. Vår har inte varit använd sedan vi lämnade Sverige, så kranarna hade kärvat ihop. Vi fick nya fina Y-kranar i komposit från Johnson Pump som monterades och de gamla slängdes ut. Fina var de o så lätta att manöverera. Nu är det mycket enklare att använda o tömma septictanken.

En stor isbox inköptes. Den skall vi använda som extra stuv för matvaror på däck. Dessutom får vi 2 st sittplatser på köpet och en fin kylbox att använda på något beachparty längre fram.

Fumigation Certificate krävs på Galapagos. Detta för att de inte vill ha in insekter från gästande båtar.

Vi ringde till en firma som skulle komma o spruta insektsgift ombord och utfärda certificatet. Skulle komma kl 09.00 en dag. Priset skulle vara 150 USD. Ingen hade kommit kl 10.00. Då ringde vi till vår agent och skulle kolla om han visste en bättre firma. Han säger då att dettta det fixar han. Dagen efter dyker agenten upp med ett Fumigation Certificate för 40 USD. Sprutningen ombord... Vet vi inte vad som hände med?!

På Galapagos finns inte några bankomater så nu börjar vi ta ut dollar i kontanter och lägger på lager så vi klarar oss ett tag, mycket pengar kommer att gå åt för inklarering på Galapagos o Franska Polynesien.

Sänkkölen har krånglat o nu lossnade wiren som hissar upp den igen.. Vi har med en ny wire i reserv men här på ankarplatsen känns det inte rätt att göra detta stora jobb under vattnet. Så Hasse dök i o fick en tamp om kölen o sen drog vi upp kölen en bit o lyckades koppla på  den gamla wiren på winchen igen. Säkrade allt med lite extra slangklämma,  skadar ju inte. Hoppas det håller nu.

Offeranoder byttes på huvudmaskin, propelleraxeln smörjdes upp o olja byttes på Onan. Ja det är mycket som skall servas o ibland var man oljig både här o där...

Fredagskvällen träffade vi Agneta & Janne inne i stan. Käkade middag på en Argentinsk restaurang med fantastiskt kött. De berättade att de varit söderut några dagar o bott i en liten by utefter kusten. Hade varit fint med bra bad.

Vårt slingerskydd i akterhytten hade gått sönder. Det fäller man upp när det går sjö så man inte trillar ur kojen. Nu lagdes detta med stora gångjärn så nu skall det hålla. Samtidigt upptäckte vi att gångjärnen på besättningstoaletten gått sönder! Som tur var så gick det att laga med nya skruvar och Sicaflex. Tur att vi upptäckte detta. Hade vi inte sett det nu så hade det gått sönder ordentligt på Stilla havet o varit svårt att laga.

DSC_0023-10.JPG

Pelican dyker i viken

DSC_0026-10.JPG

Vår nya däckslåda att stuva i

DSC_0022_redigerad-1-2.jpg

Denne figur gick först i karnevalståget

DSC_0036_redigerad-1.jpg

Färgglatt var det

DSC_0041_redigerad-1-1.jpg

STORA vagnar

DSC_0026_redigerad-1.jpg

Välarbetade kostymer

DSC_0050-1-2.JPG

Musik i överflöd

DSC_0071_redigerad-1.jpg

Även kinesiska inslag på karnevalen

DSC_0107-3.JPG

Första semlan på 2 år - mums!!

16:e - 21:a Februari

Besättning anländer - Proviantering

På kvällen anlände Marc o Bibbi, ett par från Stockholm. Efter en middag ombord så somnade de in i sin nya hytt ombord.

Därefter kom Ola från Västerås o mönstrade på.

Sen höll vi på några dagar o provianterade för fullt. Först var vi på Price Smart som är en medlems grossist o handlande bra kött o allt annat som vi hittade där. Blev några taxiturer och släpande av matvaror o marinan för vidare transport i jollen ut till LAYA. Sedan en runda till Mega Depot och en till en Thai/Asiatisk butik där vi fick tag i Wasabi, Thaicurry, Fisksås o en massa annat...

Vi tog också en tur in till Panama City o tittade på finaldagen på karnevalen. Finalen är alltid på Fettisdagen i hela världen. Här i Panama var detta ett mycket välordnat arrangemang, riktigt kul att se. Pricken över I var när Bibbi o Marc hade med sig semmelbullar o mandelmassa och svensk grädde o bjöd på riktiga semlor! Mums var det.

Bogpopellern hade fått en påväxning av havstulpaner. Tog en bra stund att få loss den o skrapa den ren.

Den 21:a flyttade vi in i marinan där vi fått en plats på nåder. Efter vi kom in så blev det hårt jobb. Upp i masterna o kollade över att all var OK o monterade en ny motorlanterna eftersom den gamla hade ramlat ner och försvunnit i havet.

På kvällen kom då sista besättningsmedlemmen Zai och mönstrade på. Nu var hela besättningen samlad o vi åt en trevlig middag ombord där alla fick berätta lite om sig själva. 2 st grillade kycklingar o sallad slukades glatt.

Idag hade även Jönköpingsposten en artikel om oss. Kul att de följer oss o rapporterar till vänner hemma. Läs den nedan via att klicka på bilderna eller via nätet här.

DSC_0109-2.JPG

Helt igenväxt bogpropeller - gjorde ingen nytta

DSC_0116_redigerad-1-2.jpg

Nu renskrapad o insmord med fett. Hoppas det funkar

JP-20150221_4.jpgKlicka på bilderna för helskärm

JP-20150221_5.jpgArtikel i Jönköpings Posten 2015-02-21            

22:a - 23:e Februari

Vad mycket MAT!!

Vi fortsatte provianteringen. 6 personer i 10 veckor äter MYCKET! Problemet är inte att handla utan var skall man stuva allt. Ett litet utdrag ur shoppinglistan:

60 Liter Mjölk

30 Kg Kött

80 Kg Konservburkar

30 Kg Vitkål

25 Kg Gullök

72 liter Frukostflingor

Listan är lång men nu har ni ett litet hum..

Hur det får plats har vi ingen aning om men tillslut var allt instuvat o alla förråden var fyllda.

Söndagskvällen åt vi ute på restaurang för att inte ta av våra ihopskrapade förråd.

På måndagsmorgonen gick vi till Hamnkaptenen för att checka ut. Efter liten väntan hade vi då ett ZARPE som sa att vi hade rätt att lämna landet.

Säkerhetsgenomgång med hela besättningen på eftermiddagen så att alla vet var allt finns och hur man skall agera i händelse av en nödsituation.

Imorgon kastar vi loss från Panama City. Nu börjar ett nytt äventyr det skall bli spännande och kul att komma ut på havet igen. Följ oss gärna. Vi planerar att skicka uppdateringar på vår Facebook sida varannan dag. En liten lägesuppdatering och vår position så att ni vet var vi är just då. Vi hörs från Galapagos...

DSC_0010_redigerad-1-3.jpg

Lök o apelsiner under solpanelerna

DSC_0001_redigerad-1.jpg

Vitkål i mängder...

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt