Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Indonesien - Kupang

_DSC6652_redigerad-1.jpg

Kupang i Indonesien annorlunda vyer...    

Tillbaks till startsida loggböcker  

11:e November

Mot Indonesien

Tidig morgon kom Alexander o mönstrade på. LAYA gjordes klar och kl 07.30 kastade vi loss och gick in i slussen för att slussa ut i havet igen. Keith slussvakten vinkade av oss och vi hoppas vi kan ses igen när de kommer upp till Asien i sommar. Kieth och hans fru Lea har seglat runt i Asien i flera säsonger och även skrivit en utmärkt cruising guide för Indonesien CRUISING INDONESIA som vi köpte för att finna bra ankringsplater.

Efter utslussningen gick vi till Fishermans warf där vi bokat tid för att tanka taxfree diesel. Detta gjordes vid den höga piren och vi fick klättra upp för en brant stege ca 6 meter. Tankningen gick smidigt och dieseln var billig - 5:-/liter för taxfree.

Sedan ut på havet. Vi hade tur och fick lite medström ut. Segel sattes o vi seglade en stund på en kryssbog. Sedan kom motströmen och vi drev oböhörligen nästan bakåt. Bara på med motorn och gå 2 knop i rätt kurs i alla fall. Så höll det på ett tag. När mörkret föll så tornade molnen upp och vi fick ett skådespel som var lika vackert som skrämmande. Kraftiga åskväder omringade LAYA och vi blev oroliga o packade all elektronik i tryckkokaren o mikrovågsugnen samtidigt som vi hängde ut åskledare från vanten. Men vi klarade oss bra och de höll sig på litet avstånd hela natten.

_DSC6606.JPG

Alexander vår nya besättningsmedlem

_DSC6609.JPG

Portarna stängs bakom oss vid Tipperarywaters marina

12:e - 14:e November

Stilla & Hett

Vinden var obefintlig o vi gick för motor största delen av vägen. Fortfarande väldigt varmt.. ca 35 grader på dagarna o varmare ombord pga värmen från motorn, samt brist på ventilation.

En natt hade vi fullt med fiskebåtar runt oss. Bristfälliga lanternor men de tände i alla fall sina arbetsbelysningar så vi såg var de var. Havet som en spegel och månen var totalt frånvarande.

En dag såg vi 4 st stora tunnor ca 4 meter långa med fåglar på. På avstånd såg de ut som småbåtar med folk i och vi blev lite oroliga att stöta på folk med skumma avsikter. Vi blev lättade när vi såg vad det var men tänkte att en sådan vill man ju inte köra på i nattmörkret.

_DSC6627.JPG

Stilla hav

_DSC6646.JPG

Agneta sitter i skuggan

_DSC6657_redigerad-1.jpg

Indonesiska fiskare

15:e November

Land i sikte

På morgonen siktades Väst Timor där Kupang ligger. Men fortfarande har vi en bra bit att gå för att komma runt på nordsidan där staden är. Vi blev lite konfunderade över var det var lämpligt att ankra. Enligt alla beskrivningar så är det bäst utanför Teds Bar men det stämde liksom inte med positioner och bilder. Men tillslut så hittade vi en plats som fick duga.

Grillad köttbit till middag med nån god dryck. Lite spännande och ovanligt att höra böneutroparna från flera tempel i närheten.

Lite intressant var lanternföringen på de lokala båtarna. Mer är det blink o bling bling än rätt lanternor. Bland annat såg vi en båt som hade grön och röd lanterna på fel sida. Dessutom rundlysande. Tänk o möta en sån en mörk natt... Vad är det??

_DSC6653_redigerad-1.jpg

Kupang mot havet

_DSC6664.JPG

Mycket fisk i havet

_DSC6670.JPG

Vackra Indonesiska fiskebåtar

16:e November

Inklarering

Jollefärd in till Teds Bar som vi nu hittat. Där fick vi hjälp att få upp jollen på stranden och även en kille som erbjöd sig att vakta den åt oss för en liten peng.

Taxi ordnades som kör på timkostnad 100 000 RP /tim = 65:- SEK.

Först bar det iväg åt ena hållet till imigration. Där blev vi invisade på ett kontor. Tjänstemännen sitter vid överfulla askkoppar och röker för fullt. Längre in i rummet sitten 3 st kvinnor och oavbrutet surfar på sina mobiler. Vi lämnade fram alla papper och det gick faktiskt ovanligt smidigt bara ca 45 minuter att bli instämplade i landet och vi for iväg i taxi igen.

Inne i stan bad vi chaufören att stanna så vi kunde köpa ett SIM kort till telefonen. Ja vilken cirkus! 2 st killar och en tjej diskuterade livligt hur det skulle gå till att programera SIM kortet och se till att vi hade tillräckligt med internet. Efter ett bra tag (med taxin tickande utanför) var de i alla fall klara och vi kunde fortsätta färden.

Nu var det tullens tur. Gick bra också med behjälpning av bara 3 personer..

Sedan Biosecurity/hälsa. Bara en man men däremot en gigantisk hög med papper som alla skulle skrivas under. Det visade sig att det var frågeformulär om hälsostatusen ombord. Är det någon som har smittkoppor ombord? Är det någon som dött under resan? ja osv 10 papper fulla... Men alla frågorna var färdigifyllda redan innan som nekande, så det var bara att skriva under. Det gäller ju att göra det lite smidigare tyckte de så att kopiera redan klara papper ansågs som OK. Vi var överens om att de hade inspekterat båten kl 10.00 på förmiddagen (eller ja då var vi ju på tullkontoret) och en smärre summa pengar bytte ägare ca 200 SEK om detta var kostnaden eller muta det vet vi inte. Men ett papper att vi var friska och fria från smitta hade vi i vår hand.

Hamnkaptenen nästa. Där hade de kraftsamlat med 8 man. Mycket diskussioner om alla våra papper mellan att de tog en liten surfstund på sina mobiler som tydligen anses som helt ok. Men tillslut var vi inklarerade o klara.

Det var ingen som ville att vi skulle temporärt importera LAYA till Indonesien som vi hört o läst innan. En import skulle kosta 2000 SEK och 2000 SEK för export när vi skall lämna landet så vi var glada att slippa denna kostnad! Dock lite förvirrande..

Lunch i stan och sedan ut till LAYA i meterhöga vågor så vi var helt genomblöta när vi kom hem igen. Nu stannade vi ombord för vi vågade inte göra om den farliga manövern att gå iland igen. Middag ombord...

_DSC6663.JPG

Kommer hem med nattens fångst

_DSC6672_redigerad-1.jpg

Rundlysande! grön och röd lanteror på FEL sida??

_DSC6673.JPG

Lycka över internet är total

_DSC6677.JPG

Alex också glad över nät

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt