Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Moorea

IMG_1104_redigerad-1-2.jpg

Vår ankarplats i Opunohu bay på Moorea  

 

Tillbaks till startsida loggböcker  

12:e Maj

Till Moorea

Efter frukost puttrade vi sakta ut ur lagunen. Vinden var obefintlig så det blev motorgång hela vägen till Moorea. Genuan var ute en stund o puttade på lite men sen var det vindstilla igen.

Vi gick in i passet vid Opunohu bay och ankrade på ett grundflak på 3 m sand. Snorklade lite på eftermiddagen, upptäckte då att sänk-kölen hängde rakt ned. Den skulle ju vara upphissad... Vajern hade gått av och gick nu inte att hissa upp - Inte bra! Vi fick upp den lite genom att dra en tamp runt o hala upp den lite så att den inte tog i botten. Vi får ta tag i detta under morgondagen.

Här är jättevackert med spetsiga berg och klara blåa laguner. Nu saknar man en riktig kamera! Funkar väl bra med GoPro men den är väldigt vidvinklig och blir ju lite svår att ta vissa bilder med. Men en ny kamera är beställd o kommer nog snart.

Lyckades att ringa via SKYPE hem till Jönköping. Var kul att snacka en stund o få lite nyheter. 

IMG_1094_redigerad-1-2.jpg

Bedårande utsikt från ankarplatsen

GOPR1948_redigerad-1-2.jpg

Agneta håller utkik

GOPR1958_redigerad-1-2.jpg

På jolletur

13:e Maj

Varvsreparationer i sjön!

Nu skulle vi reparera sänkölen. Som tur var så hade vi köpt en ny vajer när vi var hemma sist. Dykargrejorna åkte på och vi lyckades att knyta på ett snöre på den gamla vajern. Denna fick då vara dragsnöre till den nya. Gick bra tillslut att få dit den o lossa på bulten som håller vajern i kölen. Den gamla kausen hade gått av och då var det ju inte konstigt att vajern tillslut brast den med. Nya vajern drogs tillbaks upp i motorrummet o kopplades på vinchen o nu funkar det igen. Detta skall man kanske inte fixa i vattnet men vi hade ju möjlighet och inget annat val. Vajern byttes när vi köpte LAYA för 6 år sedan. Har ju funkat i nästan 30 000 Nm så det får väl ses som OK ändå.

Passade även på att gå över hela skrovet o skrapade bort lite havstulpaner och grönt gräs.

Tog en tur in till land och parkerade jollen vid en fin badplats, sedan promenad. Hittade en affär där vi handlade en baguette o lite småsaker.

Helstekt kyckling till middag...

GOPR1967_redigerad-1-2.jpg

Sänkölen repareras, nu går den att fälla upp igen

GOPR1970_redigerad-1-2.jpg

Vattenlinjen får en putsning

GOPR1964_redigerad-1-2.jpg

Fina snäckor på badbryggan, de förpassades tillbaks efter foto

14:e Maj

Med tummen på Moorea

Lite mulet väder o svalare - Skönt!! Vi fick för oss att ta en utflykt. Jolle in till stranden o sedan lång väntan på en buss som tog oss in till närmaste by. Där upptäckte vi att allt var stängt... Det var ju Kristi himmelfärdsdag här också. Tillslut hittade vi ett trevligt café med internet som hade billigt kaffe o senare även god lunch. Vi satt där några timmar innan vi beslutade att ta bussen hem igen. Vid busshållplatsen blev vi upplysta av en kille att det går inga mer bussar längre för det är ju helg. Han tyckte att vi skulle prova tummen, alltså att lifta. Javisst varför inte? Två småländska tummar åkte ut och leendet sattes på högsta effekt. O vips så satt vi i en liten bil med en trevlig liten familj i. Vi fick en trevlig pratstund och en gratis transport, även att vi försökte betala för oss. Ända hem till stranden där jollen var parkerad. Fantastiskt vad trevliga människor är här och intresserade av oss från främmande länder.

IMG_1121_redigerad-1-2.jpg

Lifta går fint på Moorea

GOPR2039_redigerad-1-2.jpg

Lokalbussarna går runt ön - Ibland

GOPR2051_redigerad-1-2.jpg

Välskötta kokospalmer

15:e - 20:e Maj

Maharepa, Cooks Bay

Regnig morgon. Vi beslöt att byta ankarplats. När vi var på turné igår så såg vi en norsk Hallberg Rassy som låg för ankar utanför byn Maharepa där vi var. Vi trodde det var Tor på IMAGINE som hjälpte oss som besättning genom Panamakanalen. Vi skickade ett mail o fick svar nu att det var han! Vi gick runt 5 Nm till denna viken och fick en ankarplats efter många försök.

Trevligt samtal ombord hos Tor då vi uppdaterade varandra vad som hänt sedan sist. Han hade fått problem med en krossad vindruta o väntade nu på reservdelar. En ny ruta kostar 40 000:- Är den i guld?

Sedan skulle vi ta en tur in med soporna o blev då ombordbjudna på katamaranen BREEZE som vi sett flera gånger. Där var även besättningen på DOUBLE TROUBLE som vi hade sällskap med ett tag över Stilla Havet. Var kul att höra hur de hade löst sina problem med ingen ström ombord. Allt hade gått bra tillslut när de fick fart på solcellerna. Generatorn lagades på Marquesas.

Vi hittade ett café med gratis internet. Spenderade förmiddagarna där över en kaffe och lyckades att uppdatera våra datorer som skrek efter nya uppdateringar o virusdefinitioner.

På eftermiddagarna snorklade vi på revet o kollade in fiskarna som bodde där.

Vi tog en busstur runt ön och fick byta buss 2 gånger för att komma hela varvet runt. Lunch i en by som heter Hibiscus innan vi for hem igen. Vi trodde att det skulle vara en stad på ön. Det visade sig att byn där vi ligger är absolut störst.

En dag öppnade vi motorrummet av någon anledning. Upptäckte då att hela kölsvinet var full med vatten...! Bara några dm kvar under motorn. Snabbt på med länspumpar och leta läcka. Vattnet sjönk snabbt så det läckte inte så mycket. Efter en stund hittade vi en rörkrök under vår bädd som leder ut kylvatten från Onan/dieselgeneratorn. Röret i koppar hade det gått hål på och kylvatten var det som hade fyllt båten. Tur vi upptäckte detta på detta sät! Ett relativt enkelt fel som kunde lösas med en plastkrök från en lokal byggfirma o nu är det bättre än innan.

Skulle tanka bensin till jollen. Det fanns ingen mack i byn där vi var. Bara att slänga ut tummen igen o lifta. Det gick så fort att få lift både dit o hem så jag tror inte det hade gått fortare än att ta egen bil. Folk är så oerhört vänliga o trevliga här. Sen om man nu inte kan franska så får man babbla på o vara glad. Merci är ju lätt att lära sig.

IMG_1140_redigerad-1-2.jpg

Hålet i rörkröken

IMG_1141_redigerad-1-2.jpg

Kanske dåligt materialval - Tur vi hittade detta så snabbt!

21:a Maj

Papetoai

På morgonen ösregn. Var på fiket o surfade lite. Sen hem när det klarnat upp och hala upp ankaret. Vi satte kurs på Papetoai, en liten by på norra kusten. Bara ca 5 Nm bort. Där ankrade vi utanför byn o passade på att snorkla nån timme när vi ändå var i o kollade ankaret. Var riktigt fint med bra koraller och fina fiskar. Även en liten muräna tittade ut ur sitt hål. Rockor naturligtvis för det är det gott om. Både stingrockor och örnrockor som letar efter mat genom att köra ner hela huvudet i sanden. Middag o film på kvällen.

GOPR2057_redigerad-1-2.jpg

Fin snäcka

GOPR2069_redigerad-1-2.jpg

Agneta o Jullen

GOPR2060_redigerad-1-2.jpg

Clownfisk o anemon

22:a Maj

Snorkling med stingrockor o Tikis

På morgonen gav vi oss iväg i jollen. Hade sett ett ställe som dykbåtar la till vid o vi ville kolla om det var där som en konstnär hade lagt ner Tikis - stengubbar på revet. Men nä.. inte där. Det var fin snorkling i alla fall med en anemon o clownfisk som visade upp sig.

Upp i jollen o en lång tur västerut på en snitslad led över revet. Där var platsen som de matar stingrockor på. Hopp i vattnet o genast blev vi överfallna av ett gäng rockor som bara simmade upp på bröstet o tiggde mat. De var så lena o mjukare än sammet. Även ett par närgångna hajar var där o försökte sno en matbit. Vet inte riktigt vad vi tycker om detta. Tror inte det är helt lyckat att vänja rockor att få mat. Finns nog en viss olycksrisk i detta med. Rockorna har ju en tagg på ryggen att försvara sig med samt hajarna blir väldigt närgångna. Om ett barn beter sig oförståndigt kan det kanske gå illa.

Tillbaks till vår ankarplats igen o där hittade vi tikisarna på botten precis bredvid båten! Inte mycket att se för de var överväxta o hade nog varit fina på land. Med fin snorkling där ändå.

BREEZE hade kommit o ankrat bredvid oss när vi snorklade. I solnedgången var det då dags för oss att bjuda igen, och vi bjöd på sundowners, chips o dippa.. Var en mycket trevlig kväll där vi tittade på solnedgången o pratade tills det var dags för alla att laga middag hos sig. Så är det i seglarlivet. Man stannar en stund. o sen så far var o en hem till sig o käkar middag.

GOPR2079_redigerad-1-2.jpg

Närgången stingrocka

GOPR2084_redigerad-1-2.jpg

Rocka letar efter mat hos Agneta, len o fin under magen!

GOPR2104_redigerad-1-2.jpg

Agneta på "vårt" rev

GOPR2117_redigerad-1.jpg

Agneta under vårt apparatdyk

23:e - 27:e Maj

Tillbaks utanför Maharepa

På morgonen passade vi på att ta ett dyk. Det var länge sedan Agneta dök o nu var ju rätt fint. Vi tog jollen en bit o knöt fast i ett svart vitt sjömärke. Hoppade i och fick ett hyfsat dyk. Kanske inte så mycket fisk men helt OK innanför revet.

Sedan halade vi upp ankaret o satte kurs tillbaks till Maharepa där vi droppade ankaret så nära restaurangen det gick. Följde med spänning melodifestivalen och fick direktrapport hur det gick för Måns av sonen :) Efter vinsten så lyckades vi ladda hem låten som spelades på¨högsta volym över viken. Vi lyckades till och med kolla lite på svensk TV på kvällen. Det var ju Pingstafton. Grillen tändes och det blev en entrecote med kryddsmör o ungspotatis..

Dagen efter så drog vi igång med reparationer. Onan har börjat vibrera mer än vanligt. Först hittade vi ett motorfäste med en dålig gummibussning som byttes. Sedan bytte vi dieselfiltren till både huvudmaskin o Onan. Som nu med bättre bränsletillförsel gick det mycket jämnare. Troligtvis var dieseln vi köpte på Galapagos inte så ren,så filtren hade satt igen sig. Bra att vi har dubbla system så vi behöver inte byta direkt utan kan snabbt switscha över till rena filter och göra skitjobbet när man ligger som nu, still.

Länge har vi funderat över vår rutt efter Fiji. Vi har inte kunnat bestämma o haft ågren för detta. Nu tog vi äntligen tag i detta. 2 dagar studerade vi cruisingguides, Noonsite och internet o spikade en rutt som lyder så här.

Fiji - Vanuatu - Cairns, Australien - Darwin - Bali, Indonesien - Singapore - Lankawi, Malaysia. Läs mer detaljerat här. Vår plan är att lägga LAYA på land i Langkawi alt Phuket under februari 2016 för att åka hem o hälsa på och jobba med våra föreläsningar, för pengar behövs. Hasse klättrade upp i masten o gjorde en översyn, allt var OK. Hade även med kameran upp o tog några bilder.

På sista kvällen gjorde vi klar LAYA för seglats över till Tahiti igen. Kan bli stökig överfart för det blir ca 10 m/sek rak motvind. Men det är ett annat problem.

GOPR2120_redigerad-1.jpg

LAYA från ovan

GOPR2129_redigerad-1.jpg

Hasse i masttoppen - HÖGT!

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt