Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Panama fortsätter

DSC_0057_redigerad-1-2.jpg

En sömnig sengångare  

Tillbaks till startsida loggböcker  

1:a Januari

Mot Taboga

Efter frukost skulle vi hala upp ankaret o lämna Las Perlas. Ankarspelet fungerade inte!! Efter feslsökning så fann vi att laddkabeln som sitter med en snabbkoppling lossnat! Batterierna var urladdade... Vi drog igång generatorn och väntade en dryg timme tills lite ström hade laddats. Joacim hjälpte till med ett handdrivet vinchhandtag så fick vi upp ankaret till slut.

Ute på havet hade vi fin seglats till en början. Sedan ökade vinden och vi fick reva ordentligt för att få en behagligare seglats. Fiske linan var ute, först halade vi in en fin guldmakrill. Sedan hann vi inte ens ta hand om den förrän en liten tonfisk på ca 3 kg nappade den också. Guldmakrillen hamnade filéad i frysen och tonfisken blev kvällens middag. Lättgrillad smakade mums.

Vi anlände på eftermiddagen till Taboga där vi kunde ankra på våran vanliga plats.

DSC_0016-8.JPG

Nyårsdrink

DSC_0015-9.JPG

Mycket båtar under nyår

DSC_0025_redigerad-1.jpg

Vacker pilgiftsgroda

2:a Januari

På djungeltur på Taboga

Tidig uppstigning och transport in till byn. Tog en bra stund innan vi hittat stigen som skulle gå upp på berget genom djungeln. När vi hamnat rätt så bytte vi till lite mer lämpliga skor och påbörjade vandringen upp, upp, upp... Härlig djungel med massor av pilgiftsgrodor som skuttade runt fötterna. Också mycket spindlar som vi fick kryssa mellan på stigen. Här skall också finnas mycket tarantula/fågelspindlar. tyvärr såg vi ingen bara deras bon som fanns bredvid stigen. Tillslut kom vi svettiga upp till ett litet kapell med tre kors där vi kunde pusta ut en stund och samla oss för vandringen ner igen.

Nere byn stannade vi och tog en välbehövlig dricka på en trevlig uteservering. Sedan lunch på en kinarestaurang innan vi for hem igen.

DSC_0035-9.JPG

Spindlar finns överallt i djungeln

DSC_0040-6.JPG

Uppe på berget ett litet kapell

DSC_0045-4.JPG

Jullen väntar på Taboga

3:e - 4:e Januari

Panama City

Efter frukost puttrade vi iväg de 7 Nm till ankringsplatsen vid La Playita där vi legat innan. Tog bussen till Albrook mall shoppingcentret där vi spenderade eftermiddagen. Buss hem igen.

Utanför marinan hittade vi en sengångarmamma med sin unge som helt fridfullt hängde o lät sig fotograferas.

På söndagen så skulle vi göra en stadsrundtur. Tog en taxi till Mercado de la Pesca - Fiskmarknaden där vi kollade in fiskförsäljningen. Sedan promenad till gamla stan där vi strosade runt under dagen. Fina byggnader och vackra vyer avlöste varandra. Både förmiddagskaffe o lunch intogs på mysiga ställen. På kvällen var det dags för avskedsmiddag. Vi gick till en trevlig pizzeria där de hade goda vedeldsbakade pizzor. Trevlig avslutning tillsammans med Joacim & Ingrid som i morgon skall åka hem. De har redan pratat om att komma till oss i Thailand om ca ett år - KUL!

DSC_0052-4.JPG

Ankarplatsen på Taboga

DSC_0055_redigerad-1.jpg

Sengångarungen

DSC_0091-5.JPG

Isleverans

DSC_0067-6.JPG

Panama city kontrasternas stad

DSC_0068-4.JPG

Vackra husfasader väntar på restaurering

DSC_0079-5.JPG

Souveniraffärer finns här med

DSC_0083-7.JPG

Mycket att se

DSC_0085-4.JPG

Kyrka i gamla stan

DSC_0089-5.JPG

Panamahattar säljs överallt

5:e Januari

Avmönstring

Tidig väckning och frukost. Vi skiljdes från Joacim & Ingrid som hoppade in i en förbeställd taxi och begav sig mot flyget. Hoppas de får en trevlig resa hem.

Pill o fix ombord. Tvättmaskinen fick köra en tvätt. Montering av en ny fläkt som vi köpte inne i stan och en massa annat som behövde åtgärdas.

DSC_0095-3.JPG

Agneta, Ingrid o Joacim

DSC_0005-7.JPG

Även däcket för en dammsugning ibland

DSC_0008-7.JPG

Panama city en blandning av gammalt o nytt

6:e - 11:e januari

La Playita ancorage

Vi ligger för ankar utanför La Playita. Det är svårt här i Panama City med bra ankarplatser. Detta tror vi är det bästa alternativet att ankra på. Bra skydd mot den nordliga vinden men det kör en massa båtar och färjor dygnet runt rakt igenom ankarplatsen i hög fart. Detta förorsakar en massa svall så LAYA kan gunga till helt utan förvarning ibland. Dessutom kostar det 35 USD per vecka att lämna jollen vid marinans brygga. Alternativen är tyvärr inte bättre utan är snarare helt otänkbara.

Vi besökte Albrook mall flera gånger och tog även den fina nybyggda tunnelbanan in till city där vi vandrade runt bland skyskraporna och kollade in skylinen.

En dag tog vi bussen till foten av Ancon Hill där vi klättrade upp på det lilla berget 199 meter högt. Det var en fin vandring och vi såg massor av fåglar bland annat en Tucan med sin gigantiska färgglada näbb, och en massa fjärilar. Väl uppe var det en fin utsikt över Panama City. En härlig promenad som vi kan rekommendera. På tordagskvällen var det cruisers pizza night. På den lokala pizzerian samlades alla långseglare som ville o käkade pizza o drack öl för 1 USD/st en trevlig kväll då vi lärde känna en hel del seglare som också ligger här. Många är ju på väg åt samma håll så det är kul att lära känna och utbyta erfarenhetar av varandra.

Nu drog även projektet igång att montera vår vatten kylare. Vi har märkt att när vi lägger flaskor med vatten i kylen så öppnar vi kylen så många gångera att dels så förbrukar det energi och gör att kylen isar ned. Detta har vi funderat mycket på... När vi var hemma så fick vi hjälp av Bengt, Hasses före detta kollega på Carlsberg. Han jobbar med teknik o service och hade hittat skrotdelar till en läskmaskin som han skickade med oss. På flyget så blev det lite konstiga miner och vi hade fullt upp att förklara vad dessa delar var, de såg ju ut som bombdelar. De var i alla fall isärmonterade så det gick bra tillslut. Nu monterades alla delarna och anslöts.

DSC_0031_redigerad-1-2.jpg

Fina fåglar på Ancon Hill

DSC_0041_redigerad-1.jpg

Och Fjärilar

DSC_0050-5.JPG

Utsikt över gamla stan med vägen runt ute i vattnet

DSC_0057-4.JPG

Och den moderna citykärnan

DSC_0063-3.JPG

Hittade en bil med svenskt S märke?

DSC_0069-3.JPG

Den stora Panama flaggan på Ancon hill

12:e - 18:e Januari

Mycket jobb - Agneta till New York

Bredvid ankringsplatsen ligger Smithsonian institutes utställning. Vi gjorde ett besök där. Var lite akvarier, stig i skogen, lite dammar med fisk. Men dessutom en fantastisk grodutställning med massor med grodor från Panama. Var riktigt kul att se och med en bra guide som berättade en massa. Inträde 5 USD.

Vattenkylaren blev klar och producerar nu härligt kallt vatten ur en kran. Bästa är att man inte behöver öppna kylen längre o släppa in varmluft som isar ner elementet.

Agneta hittade en billig flygresa och beslöt att åka upp till New York för 5 dagar o hälsa på vår dotter Louise som studerar där. Hasse var kvar o pssade då på att jobba mycket med LAYA. En spolpump kopplades in. Med den kan vi spola däcket med havsvatten. Bra när vi har fiskat o det ser ut som ett slakthus. Men även för att spola av ankarkättingen med när den är full av lera.

Efter över 1 månad utan regn var det välkommet när det kom regn o sköljde av däcket från salt och allt damm som var överallt

Backar införskaffades för att öka stuvutrymmet inför Stilla havsöverfarten. Mycket mat skall ju inhandlas för att mätta 6 st i besättningen under 10 veckor...

DSC_0079-1-3.JPG

Vattenkylaren innan montering

DSC_0021_redigerad-1.jpg

Groda som vilar under dagen

DSC_0025_redigerad-1-1.jpg

O en liten som sitter o väntar på nån passerande insekt

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt