Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Fiji längre än man trodde

_DSC5780-2.JPG

LAYA på travelliften    

Tillbaks till startsida loggböcker  

27:e Augusti - 14 September

Lång väntan...& Svenskparty

Denna loggbok blir kanske lite annorlunda. Det är ju inte mycket som händer när man står på land o väntar...

Men lite glädjeämnen försöker vi alltid att hitta att rapportera om.

Agnetas hundbett läker sakta o säkert. Erik på ArielIV är doktor o tittade till såret några gånger o tog stygnen efter 10 dagar. Men det är fortfarande lite kvar till det är helt läkt. Ett stort problem är att Agneta nu blivit rädd för lösspringande hundar, o det är ju gott om dessa här...

Vi träffade här svenska Carina som bor på Fiji sedan 8 år tillbaks. Bor i byn bredvid marinan tillsammans med Tony, en glad Nya Zeeländare. Carina bakar gott surdegsbröd som hon säljer på marknaden i marinan. Carina hade lust att anordna en svensk afton. Vi blev inbjudna tillsammans med Erik & Birgitta på Ariel IV. Vi skulle bidra med något svenskt. En riktig äppelkaka bakades o en äkta vaniljsås kokades. Längst ner i gömmorna hittade vi även en flaska Skåne som togs med. Vilken kul kväll vi hade. Underbar mat med köttbullar, janssons, rödbetsallad, gubbröra och gott bröd naturligtvis. Självklart sjöng vi snapsvisor så det ekade i den tropiska natten. Carina o Tony hade 2 vänner på besök från Nya Zeeland o de tyckte nog att svenskar är ett konstigt folk som skall sjunga o dricka snaps. Men roligt hade de i alla fall.

Vi hyrde en bil i tre dagar o körde runt hela ön. Stannade en natt på ett billigt hotell i huvudstaden Suva. Staden var trevlig men inget speciellt. Många stora shoppingcenter o det är vi ju inte så intresserade av i alla fall. Värt att nämna är att hotellet låg väldigt centralt men varmvattnet funkade inte och det sprang kackerlackor på rummet som var som små folkvagnar.

Vi åkte också till en orkidépark nära marinan o tittade på deras fantastiska blommor under några timmar. När vi hade bil så handlade vi ju också en massa mat så vi slipper att släpa den på bussen.

Vi bakade kanelbullar en dag o bjöd in till skandinavisk fika. Besättningen på Ariel IV, samt på norska Imagine och delar av besättningen på danska Havana - Trevligt o gott!

_DSC5289.JPG

Agneta har en pinne att försvara sig med

_DSC5300.JPG

Marinan är fullproppad med båtar

_DSC5295.JPG

Sockerrör överallt

_DSC5304.JPG

Klättrar på stegen för att komma hem

_DSC5331.JPG

Svenskparty....

_DSC5322.JPG

I Carinas fina trädgård

_DSC5386.JPG

Bästa stället att vila på - I rondellen!

_DSC5336.JPG

O vad gott

_DSC5479_redigerad-1.jpg

En rälig groda bodde i dammen

_DSC5502_redigerad-1.jpg

Fina orkiéer i parken

_DSC5527.JPG

Bullfest, Bullfest hela dan...

_DSC5533.JPG

Agneta målar det sista...

14:e - 18:e September

Uppför o nerför...

Tor på norska Imagine lämnade oss för vidare färd till Vanuatu. Vi har träffats från o till sedan Colon i Panama i november förra året. Hoppas vi ses igen!

En dag undrade Erik o Birgitta om vi inte ville följa med på en biltur. Självklart tar vi chansen att göra något annat. Målet var den sista traditionella byn Navala som ligger i inlandet. Kartan kollades och Goggle map kopplades på. Vägen ledde oss in i bergen o den blev smalare o smalare o brantare o brantare. Stigningar på 30 grader så vi var tvungna att hoppa ur o gå upp för bilen orkade absolut inte med oss i. Ibland var det lösgrus så vi fick putta upp bilen. Säkert gick vi upp över 1000 höjdmeter så tillslut var vi riktigt trötta. Vid ett tillfälle åkte vi ner i en floddal o där så fick vi korsa floden i vattnet på ett vadställe. Helt klart är att bilen inte var lämpad för dessa vägar. Vi skulle haft 4 hjulsdrift. På eftermiddagen var vi jättehungriga o törstiga. Vi kom till en liten by där vi frågade efter en affär så vi kunde köpa nåt att äta. Direkt blev vi inbjudna på lunch. Kasava o tonfisk fick vi, till detta källvatten. Vi ville betala för oss men det fick vi inte. Så trevliga o vänliga människor. Vi hade en trevlig pratstund i skuggan där vi satt bredvid den nyslaktade kon som låg i värmen. Det skulle bli bröllop o de hade slaktat för att få lite kött till festen.

På eftermiddagen kom vi fram till Navala. Där bor de fortfarande i traditionella hus. Vi blev visade runt i byn och fick även titta in i ett boningshus. Väldigt intressant att se och ni skall veta att det är inte är mer än 100 år sedan de var kanibaler här.

Tillslut kom vi hem till marinan långt efter mörkrets inbrott och det var mycket lätt att somna denna kväll..

_DSC5571.JPG

Tor på Imagine lämnar fiji

_DSC5584.JPG

Mannen på häst visar vägen

_DSC5609_redigerad-1.jpg

Branta backar

_DSC5636.JPG

Vadstället i floden

_DSC5643.JPG

Stänger grinden efter oss

_DSC5659.JPG

Trevliga bybor som bjöd på lunch

_DSC5666.JPG

Härlig dam med ett stort leende

_DSC5670.JPG

Birgitta & Agneta med nyfunna vänner

_DSC5718.JPG

Hövdingens hus i Navala

_DSC5722.JPG

Inne i ett av husen, svalt o skönt

19:e - 25:e September

LÅNG väntan

Den långa väntan började slita på oss. Nu vill vi iväg!!!! Det skulle ta tre veckor men är nu uppe i 6!! Det finns ett utryck här på Fiji "FIJI TIME" och det vet vi vad det innebär. De är inte alls lika tidsfokuserade här som vi är i västvärlden och det är väl bra på alla sätt o vis men....

Tillslut blev vi lovade att kölen skulle monteras den 23:e men när det kom till kritan så blev det dagen efter. Dagen kom men ingen köl... Nu börjar vi skratta åt eländet istället. Fick bilder på att kölen är klar men de kunde inte bottenmåla den pga. av regn.

På fredagsmorgonen hade det klarnat upp o kölen anlände kl 09.00. LAYA lyftes o kölen passades in. Sen blev det ett fasligt jobb innan alla bultarna var på plats och säkrade. Tillslut sjösattes vi. Då blev det stressigt. Vi ville ju lämna idag. Customs o Imigration var på plats i marinan men de hade bråttom iväg till Lautoka. Vi tvingades därför att checka ut först o sedan fylla diesel o betala marinan. Men vi var tvingade att lämna senast 14.00.. Vi hade bara möjlighet att snabbt kolla så att kölen gick upp ó ner igen. O det funkade fint..

Snabbt betalade vi all o stuvade dieseldunkarna på däck.

NU ÄR VI PÅ VÄG!!! Cairns Australien nästa..

_DSC5750_redigerad-1.jpg

LAYA nu fin o bottenmålad men väntar på kölen

_DSC5755.JPG

Agneta rullar köttbullar för överseglingen

_DSC5777.JPG

Kölen anländer

_DSC5792.JPG

Hur skall detta gå till??

_DSC5838.JPG

Den kom in

_DSC5839.JPG

Passade perfekt!!

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt