Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Jersey - Brest

Tillbaks till startsida loggböcker  

Jersey en trevlig ö

23-24:e Juli

När besättningen lämnat oss tog vi en cykeltur. Skulle egentligen inte blivit så lång men rätt som det var så satt vi o fikade i grannbyn utefter den torrlagda stranden. Vi satt då och tittade på kartan o upptäckte att en bit in i landet skulle det ligga en lavendelfarm. Vi trampade på uppför branta backar för att tillslut svettiga komma fram till farmen. Det var en familj som drev lavedelfarmen och precis lagom skulle de ha en förevisningn om hur man destillerar lavendel. En intressant process där man på 100 Kg Lavendel får ut 1 liter lavendelolja!

När vi skulle cykla hem igen så hade Agneta fått punktering. Träffade en trevlig tysk tjej, Iris- som hjälpte oss med pump o laglappar. Tyvärr var slangen helkörd så det gick inte att laga. Då tog denna fantastiska tjej cykeln på sitt cykelställ o lämnade av den utanför marinan. Agneta hittade en buss hem o Hasse cyklade tillbaka.

På eftermiddagen borrades hål i skrovet för en bordsgenomföring som behövs för spillvattnet från watermakern.

Dagen efter gick åt till att fixa slang till hojen och att montera avloppslangen till watermakern.

Vi hade väldigt varmt på eftermiddagarna. 31 grader i båten.. så vi såg fram emot att göra av våra sista pund på glass. Tyvärr räckte pengarna bara till en, men den var GOD :-).

Mycket skaljdjur har de här. På ett ställe hittade vi krabbor som var som dasslock med klor som träskor! (tyvärr ingen kamera med)

Sammantaget kan man säga att Jersey var en otroligt vänlig ö. Välskötta gator o trädgårdar med trevliga och hjälpsamma människor överallt.

DSC_0244.JPG

Mycket tidvatten.

DSC_0241-1.JPG

Skaldjur i mängder

DSC_0197.jpg

Lavendel i massor

DSC_0204.jpg

Full tank

Frankrike igen

25:e Juli

Tidig morgon när tidvattnet gjorde det möjligt att lämna marinan gav vi oss iväg. Stannade först vid båtmacken o fyllde upp LAYA. Det gick i 586 liter med lågskattad diesel för 8,86kr/liter.

Sen sattes kurs på spetsen av Bretagne. Ca 5 m/sek. Väl framme fick vi kraftig motström ca 3-4 knop. Vi skulle gå över ett grundområde som fullkomligt kokade. I detta var det en segelbåt som nästan hade fastnat i motströmmen. Vi gick då utanför istället och anlände till den lilla stan Trébeurden där vi droppade ankaret utanför och låg på svaj. Under kvällen o natten kom det in dyning som gick tvärs, så båten rullade rätt bra. Försökte att hissa ett ankarsegel för att ligga rätt i vinden men det hjälpte inte. Nåja vi vaggades till sömn i alla fall.

DSC_0015-7.JPG

Ostronodling

L´Aber Wra´ch

26:e Juli

När vi vaknade var det total bleke. Inte en krusning och ett spegelblankt hav. Efter frukost puttrade vi ut och satte kurs västerut. Efter lunch kom det lite sjöbris så seglen åkte upp. Tyvärr inte tillräckligt stark så motorn fick knuffa på lite grand i alla fall.

Vi kom på em. fram till L´Aber Wra´ch som ligger på spetsen av Bretagne. En liten hamn som tydligen är känt för sina ostronodlingar som vi såg överallt när vi gick in i den smala kanalen i lågvatten.

Vi skulle gå en sväng till affären o handla lite mat. Hittade en skylt som visade vägen till Supermarché. Knatade iväg uppför backen som aldrig verkade ta slut. Tillslut efter ca 30 minuter var vi framme, svettiga o törstiga. Vi hade då gått till grannbyn 4 km därifrån. Konstigt byn hade ingen affär?

DSC_0021-1.JPG

Hamnen i L´aber Wra´ch

DSC_0027-2-2.JPG

Agneta o baguetten

DSC_0040-2.JPG

Fin fransk solnedgång

Mot Brest

27:e Juli

Vi avpassade så att vi fick strömen med oss när vi gick. Det resulterade att det var en hel armada som drog iväg mot Brest på eftermiddagen. Vi hade fått rådet att inte ta första marinan nedanför centrum så vi fortsatte till Marina Moulin Blanc som det är gott om plats i.

En konstig sak hände utanför Brest. Rätt som det var la AIS:en av! Ingen positionsangivelse fick vi så vi fick navigera in i hamn utan GPS. Inga problem alls men vi måste ju hitta felet.

På eftermiddagen så anlände en JÄTTE segelbåt på 100 fot. Över 30 meter lång! och la sig i marinan bredvid oss. Ett Engelskt fartyg som kom från Västindien för ett tag sedan och nu var på väg till Sydafrika. Ägaren skulle dyka upp men vi fick aldrig se vem det var.

DSC_0053.JPG

Shadow på 100fot

Brest

28-30:e Juli

Vi fick ett riktigt skitväder. Kraftig blåst och regn så det var tur att vi låg i hamn. Felsökning av AIS:en resulterade i ett samtal till Trueheading i Sverige som kunde konstatera att GPS antennen lagt av!? Hittade en återförsäljare i Brest som kunde beställa en ny. Skall komma den 30:e på em från Paris.

Vi passade på att besöka Oceanopolis som ligger ett stenkast från vår marina. Där fanns akvarier och utställningar som var fina att titta på. Passade bra en regnig dag.

Tog en cykeltur in till Brest. Väldigt konstig stad. Allt var stängt? Inga människor heller. Kändes som en spökstad. Troligtvis var det mesta semesterstängt. Är väl kanske inte så mycket turister så det är lönt att ha öppet? Vi hittade lite folk i hamnen där vi tog en macka på ett café.

När vi nu hade tid så monterade vi färdigt watermakern. Mycket slangar o elkopplingar blev det. Provkörningen får dock vänta lite. Vi vill ha rent havsvatten o inte i en marina.

Tillslut så kom GPS antennen. Hem o montera den.... MEN icke fungerar den nu heller!! Många samtal med Trueheading resulterade i att de skall skicka en ny till La Coruña i Spanien. Vi vågar inte chansa på att vi hinner få hit den innan vi lämnar Brest. Dock så går väl inte detta på garantin.. Är äldre än 2 år så vi får väl se vad det kostar? Nu får vi klara oss över Biscaya utan fungerande transponder. Vi ser andra men de ser inte oss. Jaja det funkar ju det med. De säljer ju till ock med sådana anläggningar. Vår position får vi via reserv GPSantennen.

Ikväll kommer ny besättning som skall vara med ett tag. Mer om detta i nästa loggbok.

DSC_0212.jpg

Fina akvarier på Oceanopolis

DSC_0069-1.JPG

En av eldosorna till watermakern

DSC_0070-1.JPG

watermakern under soffan

DSC_0073-1-2.JPG

Allt nerrivet för att montera GPS antennen

Video mellan Jersey & Brest

Nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt