Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

San Blas

DSC_0189_redigerad-1.jpg

San Blas-öarna, eller Kuna Yala, är en ögrupp bestående av mellan 350-400 öar som tillhör Panama och ligger på den karibiska kusten i comarcan Kuna Yala. Detta är Kuna-indianernas land. Stor del av befolkningen lever och bor tämligen primitivt och har fiske och kokosnötsplockning som sin huvudsakliga försörjning. Fisket sker för många från en urholkad trädstam och ett snöre med krok på eller att man går på korallreven och fångar fisk och krabbor för hand eller med spjut. Även turismen är en inkomstkälla för Kuna-indianerna, om än begränsat till ett antal öar. Wikipedia

Tillbaks till startsida loggböcker  

1:a - 2:a Juli

På öppet hav

Tidig uppgång och frukost. Hasse & Calle drog snabbt in till stan o gjorde åt de sista pesos på is och några småsaker sedan var vi redo att dra iväg. Då kom ett krafigt åskväder o la sig över oss. Ösregn med krafiga vindbyar och obefintlig sikt, så vi tvingades att vara kvar nån timme till det hade gått över.

Ute på havet så var det väldigt lite vind. Seglen åkte upp men det var nog mest motorn som knuffade oss framåt.

Snart hade vi lämnat Cartagena bakom oss och befann oss på öppna havet. Fiskedraget åkte ut men inget napp denna dag. Rätt som det var så dunsade det till i båten! Vi hade gått in i ett stort träd med krona o allt som låg strax under vattenytan. Hoppas att det inte blev några skador på den nya bottenfärgen.

Besättningen mådde bra i dyningen och klarade sig från sjösjuka. På kvällen blev det kolsvart och stjärnorna gnistrade.

Natten förflöt där vi satt två och två vakt i tre timmarspass. Helt odramatiskt puttrade vi fram.

På morgonen lite bättre vind, så då lyckades vi till ock med att segla några timmar innan vinden dog ut igen.

Vi exprementerade med olika fiskedrag. Satte på våran blåa som visat sig vara bra och då PANG! En fin Guldmakrill på ca 8 Kg halade Agneta upp. Den blev självklart middag, som serverades med ris och en fejkad vittvinsås. Smakade gott!

Kl 01.00 var vi framme på San Blas. Natten var kolsvart och vi beslöt att försöka ta oss in till en ankarplats. Vi hade fått tag i ett spår från en annan båt som vi laddat ner i vårt navigationsprogram. Besättningen placerades som utkik med lampor o strålkastare och sakta sakta tog vi oss in mellan reven. Rätt som det var skriker Calle till! Rev på babordsidan! Helt rätt det skulle vara där men inte så NÄRA!! Var några spännande minuter tills vi tagit oss bort från revet och droppat ankaret på säkert vatten.

Nu var vi äntligen framme i San Blas o vad nyfikna vi var hur det skulle se ut när vi vaknade.

DSC_0075-2-3.JPG

På span efter delfiner

DSC_0043_redigerad-1.jpg

En fin guldmakrill på kroken

DSC_0060-2.JPG

Agneta med dagens middag

DSC_0083-6.JPG

Vattenmelon gott i värmen

3:e Juli

Eastern Holandes Cays

Kommer upp på däck och möts av en obeskrivlig syn. Små låga sandöar med massor av kokospalmer på, runt oss där vi ligger ankrade innanför det skyddande revet.

Efter frukost flyttar vi LAYA lite närmare en av öarna och snorklar vid revet. Rätt så strömt i vattnet så det var jobbigt att simma ibland. Tyvärr kanske lite dåligt med fisk just här.

Vi besökte också en av öarna. Men det var svårt att gå omkring i de täta snåren.

Vi fick besök av en Kuna indianfamilj som sålde armband och molas (traditionellt broderade tyger). Självklart handlade vi lite. Detta är ju äkta souvenirer som vi vet är tillverkade av indianerna här.

DSC_0087-3-2.JPG

Kunaindian i traditionella kläder sätter på armband

DSC_0091-3-2.JPG

Visar sina broderade Molas

DSC_0094-1-2.JPG

Så fint blev det

4:e Juli

Fotboll i Nargana

På morgonen halade vi upp ankaret redan innan frukost. Kurs sattes mot Nargana som är två öar inne vid fastlandet. Där lever indianerna lite mer västerländskt om nu det skall vara bättre. Anledningen att dra dit är att där kan vi köpa SIM kort till telefonen så vi kan få internetanslutning och komunicera med familj o vänner hemma. Vi hade även gjort av med mycket diesel på vägen över, så vi undersökte om det fanns att köpa här. Och jodå! det fanns. Såldes i 5 gallons dunkar. Vi köpte 5 som blev 90 liter för 137,50 dollar ca 10,70 litern. På tankstället fanns även en liten bar med en TV och de skulle visa fotbollskvartsfinalen mellan Brasilien o Colombia. Snabbt fattade vi beslutet att dett får ju inte missas. Blev en härlig match tillsammans med indianerna där alla hejade på olika lag.

Efter matchen gick vi ca 4 Nm till Green Island dit vi anlände i skymningen.

DSC_0107-1-3.JPG

Bar i Nargana

DSC_0110-1-2.JPG

Bron som förbinder de två öarna

DSC_0116-1.JPG

Diesel filtreras genom en duk

DSC_0120-1.JPG

Fotbollstittande tillsammans

DSC_0122-1.JPG

Toaavlopp fixas lätt :-)

5:e Juli

Green Island

Strax bakom vår ankarplats fanns ett litet rev. Detta blev förmiddagens mål. Vi simmade dit och hittade en trevlig i lättsnorklat ställe. Mycket fisk och fina koraller. Hade sällskap länge av en mycket nyfiken barracuda som emellanåt stolt visade upp sina långa tänder.

Ön fick också ett besök. Grön och fin och lätt att gå på. Hela ön gick vi runt och hittade den ena fina vyn efter den andra.

Vi fick besök av en indian i en urkarvad stock till båt men med en utombordare på. Han hade lite dryck att sälja och tog även upp beställningar på exempelvis mat, dryck & diesel, Vi beställde hummer till imorgon. Skall levereras till en annan ö där vi sa att vi skulle vara.

På eftermiddagen sattes kurs på Coco Bandero 4 Nm bort, inga långa sträckor här precis. Framme ankrade vi mellan två öar. Akterankare las ut så vi inte skulle komma för nära den ena ön om vinden vände. Sedan utforskades den ena ön. På kvällen ungsstekt benfri kotlett med coleslaw.

DSC_0133-3.JPG

Calle studerar cruisingguiden

DSC_0145_redigerad-1.jpg

Många små öar

DSC_0182-1.JPG

På upptäcktsfärd på Green Island

DSC_0202-1.JPG

Robinson

DSC_0220_redigerad-1.jpg

Motljus

6:e Juli

Coco Bandero

Efter frukost bytte vi en givare i vattentanken så vi vet hur mycket vatten vi har kvar, väldigt viktigt. Den gamla har varit trasig ett tag och besättningen hade med sig en ny. Det var skönt nu när det funkar igen.

Sedan snorkling på förmiddagen på ett närbeläger rev.

Lunch blev god pytt i panna med ägg.

Var över på en grannö o hälsade på hos några indianer som bedrev verksamhet där. Mat och hantverk såldes till turister, man kunde även övernatta i traditionella hyddor i hängmattor.

På eftermiddagen fick vi leverans av hummer som vi beställt. Den grillades och serverades med nybakat bröd och vitlökssmö och det smakade underbart. Benen kokades på svenskt vis och var goda att suga på.

DSC_0229-3.JPG

Agneta, Anette, Marcus & Rebecca på fördäck

DSC_0005-6.JPG

Molas hänger för att säljas

DSC_0026-1-3.JPG

LAYA vid Coco Banderos

DSC_0036-6.JPG

Grillad hummer - MUMS!

DSC_0082-1.JPG

Paradisstränder

7:e Juli

Lemon Cays

Vi satte fulla segel i den svaga men jämna vinden på ca 3 m/sek. Fick upp LAYA i 5 knop och hade en härlig seglats de 20 Nm till Lemon Cays.

Tog oss in i lagunen och fick leta ett tag efter en ankarsplats. Det var väldigt djupt i lagunen på 18 meter i bland. Vi provade på ett ställe men det slutade med att vi fick upp ett stort kalkblock som kilat fast sig i ankaret. Tillslut fick vi ett bra fäste på ca 8 meter.

Inne på en liten ö fans det en liten bar så vi tog jollen in och träffade lite andra seglare och tog en öl.

DSC_0096-3.JPG

Fotboll i paradiset

8:e Juli

Porvenir

Porvenir är platsen där det finns immigration och tulltjänstemän. Det är här man skall klarera in i Panama. Efter frukost satte vi kurs hit och anlände mitt på dagen. Inklareringen gick lätt och smidigt men är svindyr! 100 USD/person för visum. 193 USD/båt och crusingpermit för 1 år, samt 50 USD till Kuna Yala indianerna. Totalt altså för en 51 fots båt med 6 pers ombord 843 USD.

På ön finns en landningsbana så att små flygplan kan landa och en restaurang där de visade fotbollsmatchen Brasilien - Tyskland. Efter 20 minuter ledde tyskland ju med 5-0 så Hasse & Calle tog jollen till en grannö och lyckades hitta Corn Flakes, 1st melon. 1 Kg tomater och 1 Kg lök i öns  2 butiker och en restaurang. Men ön var välordnad med fin skola och ett torg mitt på ön. Men annars bara hyddor som ligger tätt bredvid varandra. Indianerna är glada o alla vinkar glatt åt oss vitingar.

DSC_0089-1-2.JPG

Cayo Chichime

9:e Juli

Cayo Chichime

Vi hittade en trevlig ankringsplats på sjökortet. Låg precis norr om Porvenir och var väldigt lämplig som vårt sista stopp här i San Blas.

Vi anlände och lotsade oss in mellan reven. Mycket båtar låg det här och vi ankrade i utkanten av området. Såg fantastiskt fint ut så alla hoppade i och skulle snorkla. I vår crusingguide stod att det skulla vara bra snorlking vid en liten ö med två palmer på... FULLT med ölburkar, konservburkar, oljefilter o annat skräp på botten. Båtarna som brukar ligga här på ankringsplatsen slänger tydligen allt i sjön och strömmen för allt till denna lilla ö... Vad sur man blir. Skall det vara så svårt att ta med sig soporna iland. När man sedan tittar lite närmare på den lilla ön så ligger fullt med sopor på hela ön. :-(

På eftermiddagen så hittade vi en liten bar på en ö där det bodde fullt med backpackers. Tittade på Holland - Argentina i fotboll där.

DSC_0081_redigerad-1.jpg

Runt palmen ligger SOPOR - SKÄMS!!

10:e Juli

Isla Linton

Denna dag skulle vi segla västerut och lämna San Blas. Vi hade hittat en ankarvik i cruising guiden, Green Turtle bay som låg halvvägs till Portobello dit vi satte kursen.

Hade fin segling på halvvind ca 6 m/sek vilket skjutsade LAYA framåt med 6-7 knop.

Framme vid ankarviken skulle vi lotsa oss in mellan reven. Ser i kikaren en kokande häxkittel i hela viken. Vi går så nära vi vågar men inser att här går det absolut inte att ligga så vi går ut till havs igen. Hittar en fin ankarplats vid Isla Linton istället 7Nm längre fram. Här är det skyddat för alla vindar och på ön skall det leva en flock apor. Vi såg dem inte även att vi var inne på ön o kollade in djungeln en sväng.

DSC_0105-1-2.JPG

Härlig seglats för fulla segel

DSC_0126-1.JPG

Captain Jacks

DSC_0131.JPG

Forten i Portobello med kanonerna redo

11:e - 12:e Juli

Portobello

På morgonen körde vi in till en liten by där vi gick iland. Tog en promenad och hamnade tillslut vid ett litet dykcenter som glatt försedde oss med lite dricka och ett wifinät.

På hemvägen gick vi genom byn som är väldigt nedgången. men alla är glada och vinkar när vi går förbi. Man kommer långt med ett leende överallt.

Segel sattes och vi hade en slör runt hörnet ner till Portebello som var nästa mål. Portebello är porten mot San Blas och här ligger massor av båtar som kör backpackers till San Blas.

Captain Jacks är ett känt ställe här med hotel o restaurang. Vi gick dit och bokade ett bord för kvällen. Fick då reda på att Jack själv fyllde år och det var stort party där men vi var välkomna ändå. Vi satte ett blå/gult band runt en liten flaska OP Andersson och lämnade över denna som present när vi kom. Sen stämde vi upp med Ja Må Han Leva för fulla halsar och vår entre var fullkomlig. Blev bjudna på Margeritas innan vår mat. Blev en kul kväll som avslutades i sittbrunnen...

Dan därpå blev det rundvandring i byn med omgivning. Vi besökte också kyrkan där det finns en svart Kristusstaty som är förknippad med mirakel som firas varje år 21:a oktober då anhängare vallfärdar hit.

DSC_0137-2.JPG

LADDA!!

DSC_0148-5.JPG

Den svarta Kristusstatyn som tillbes i Portobello

DSC_0150-1.JPG

Färgglad buss

Portebello.jpgPanoramabild över Portobello

13:e Juli

Shelter Bay Marina

Tidig uppstigning redan kl 06.00 Snabb fukost och ankaret halades upp ur dyn kl 07.00. Kurs sattes mot ingången mellan de gigantiska vågbrytarna utanför Colon. Tyvärr ingen vind alls så det blev att gå för motor de knappa 20 Nm.

Vi passerade in mellan de vågbrytarna och ropade upp Shelter Bay Marina. Blev anvisade en fin plats i den fina marinan. Här finns pool och restaurang så i eftermiddag skall vi se på fotbollsfinalen. I morgon lämnar Calle, Anette, Rebecca & Marcus oss. De skall nu under en vecka resa runt på egen hand i Panama och besöka andra indianer och nationalparker. Det har varit kul att ha dem här ombord som besättning...

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt