Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Trinidad

GOPR0504-2.JPG

Färgglatt på karnevalen i Trinidad    

Tillbaks till startsida loggböcker  

25:e Februari

Mot Trinidad

Vi sov några timmar o gick upp 02.30 då vi halade upp ankaret o satte kurs mot Trinidad. Dålig vind akterifrån så vi fick stötta med motorn hela vägen. Kl 12,30 anlände vi till Chagauramas efter 65 Nm.

Vi klarerade in på imigration o tull och begav oss sedan till Peakes Marina där vi bokat plats. Lade till i marinan en natt och gjorde klart allt pappersarbete innan vårt lyft av LAYA.

På kvällen middag på restaurang.

DSC_0087-1-3.JPG

LAYA lyfts

DSC_0088-3.JPG

Hon väger nu 25500 Kg

DSC_0091-1.JPG

Växtlighet på skrovet

26:e Februari

LAYA i skyn..

Kl 08.00 var det dags. Vi gick in till travelliften o lämnade LAYA till lyftgubbarna. I ett nafs var hon upphissad och avtvättad med högtryck. Det mesta av den gamla bottenfärgen åkte av tillsammans med lite marinväxtlighet som satt fast på skrovet. De konstaterade också att LAYA vägde 25500 Kg. Med fulla tankar får man väl lägga på ytterligare ett ton.

Hon pallades sedan upp på en plats där vi skall bo o arbeta en vecka.

Direkt började jobbet med att ta bort alla offeranoder, slipa upp småskador i epoxin och skära bort alla bordsgenomföringar. Sedan var vi slut denna dag. Det känns att jobba i den 35 gradiga värmen.

DSC_0129.JPG

De nya bordsgenomföringarna

DSC_0123-3.JPG

Körs sista biten med en transport

27:e Februari - 3:e mars

Hårt jobb på land

Under 6 dagar så jobbade vi hårt med att spackla upp alla småskador, måla först med primer o sedan 2 lager med bottenfärg runt om plus ett extra lager i vattenlinjen. Vi köpte den bästa färg som finns att få- Sea Hawk Island 44 plus.

Nya bordsgenomföringar o kranar, allt i komposit monterades. Propelleraxeltätning och hjärtstockstätning packades om.

Jobba i värmen gick faktiskt bra, men nätterna var jobbiga med skållhett ombord o fullt med mygg som gjorde att vi inte kunde öppna som vi ville. Lite knöligt var det också att vingla ner på en stege när man skulle på toa...

Agneta fyllde år 1:a mars o firades med jobb o en flaska skumpa i solnedgången.

Tillslut var vi klara o kunde njuta av att se LAYA nymålad o klar för att vara i vattnet ca 3 år framåt.

DSC_0135-2.JPG

Alla skador uppslipade

DSC_0139-3.JPG

Ny bordsgenomföring monterad

DSC_0136-2.JPG

Noga blandning av epoxi

DSC_0145-2.JPG

Offeranoder svetsas

DSC_0149-3.JPG

Vattenlinjen maskeras

DSC_0151-2.JPG

Gul Primer

DSC_0159.JPG

Kranar monteras

DSC_0166-1.JPG

Bästa färgen

DSC_0173-1.JPG

LAYA äntligen klar

4:e mars

Karneval!!

Karnevalen har varit under tiden vi varit på Trinidad. Karnevalen här är den näst största i världen efter Rio de Janeiro.

Tisdagen är den sista dagen. Allt hänger i hop med fastan o hemma firar vi ju fettisdagen med semlor. Men här o i många andra länder är det karneval istället.

Vi tog en maxitaxi in till Port of Spain för 5 TT dollar/pers = 5 SEK. Där kom vi direkt in till ett av karnvlalsområdena o kunde se tåg hela dagen.

Allt är väldigt speciellt. Först kommer en långtradare med en gigantisk el generator och högtalare på hela släpet. HÖG musik spelas som känns i hela kroppen, sedan kommer gruppen med vackra kläder o dansar fram till musiken.

Kanske inta alls vad vi är vana att se i sverige. De kör bara ca 200 meter framför domarna sedan festar de mest o dricker rom i muggar de har hängande runt halsen.

Men det var jättekul att se o vi hade verkligt bra platser där vi var mitt i tåget ibland.

Vi var varnade av alla att passa oss under karnevalen. Brottsligheten är hög och mycket våldsbrott. I år var det över 80 st mord under karnevalen! Så när det började dra sig mot kväll åkte vi hem till LAYA igen.

DSC_0179-1.JPG

Slätt o fint

GOPR0488.JPG

Otroliga skapelser

GOPR0501.JPG

Vackra kostymer

GOPR0570.JPG

Glad indianska

GOPR0528.JPG

Dansanta damer

5:e mars - 6:e mars

I plurret igen - Bunkring

Marinapersonalen hade varit lediga under karnevalen så vi hade inte kunnat boka sjösättning. Hängde på låset kl 8 då de öppnade o lyckades o boka sjösättningf vid lunchtid. De hissade upp LAYA så vi kunde släppa ner sänkkölen o måla denna också under personalens lunchrast.

LAYA sjösattes sedan och rullade fint i vågorna, hon såg ut som att hon tyckte det var skönt.

Vi la oss i marinan igen o förberedde bunkring som skulle ske dagen efter, hyrbil bokades och dieseldunkar lånades av ett trevligt engelskt par.

På morgonen hämtades hyrbilen och vi åkte till Budget Marine o köpte 4 st dieseldunkar till. Sedan till närmsta mack och fyllde dessa dunkar med 160 liter. Dieseln här kostar bara 1,50 kr/liter men bara på bensinmackarna, på sjömacken 7,25 kr/lit så mycket att spara på att fylla själv. Så höll vi på hela dagen. Det som strulade till allt var att vi fick inte handla allt på samma mack utan fick åka runt. Man får bara tanka 100 liter på en mack?? Tillslut hade fi tankat 668 liter o tankarna ombord var fulla, dessutom 105 liter i våra nya extradunkar på däck så nu skall vi klara oss ett tag.

Passade också på att bunkra mat ordentligt på en fin supermarket vi hittade så vi klarar oss ett tag...

Video från karnevalen Trinidad

7:e mars

Mot Venezuela?!

Lämnade tillbaks bil o de lånade dunkarna. Dags för utklarering.. Inne på immigration hade de tappat bort våra handlingar!? Ett fasligt letande överallt i deras arkiv. Varför de har ett så gammaldags system kan man undra när vi fanns registrerade i datorn i alla fall. Det var 5 st personer på immigration. 2 st höll bara på med sina Ipad o en läste tidningen medans två letade. Handligarna var borta och de försökte att köra med att vi hade väl inte klarerat in då. Men vi hade ju ordning på våra papper så de fick lösa detta på något konstigt sätt. Kanske vi aldrig har lämnat Trinidad officiellt??

Tillslut hade vi allt klart o kunde göra oss klara för avfärd kl 12.00. Kurs sattes rakt nordligt förbi gasfältet Hibiskus innan vi vågade dra oss mer åt nordväst.

Vi skall nu passera Venezuela som har problem med pirater så det gäller att hålla sig långt ut till havs.

Målet är Los Roches en isolerad ögrupp som tillhör Venezuela men som ligger så långt från fastlandet att det anses säkert att gå dit.

LAYA glider så lätt genom vattnet med den nya färgen o vi håller bra fart på bara mesan o genua.

Nu har vi käkat middag ombord, blev grillad kyckling o sallad - Mums!

DSC_0181-1-2.JPG

Dieseltankning

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt