Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

6/7 - 8/7 2009

 

 

  

 

 

 

Måndag 6/7

I Vättern – Nytt hemmavatten

Häftig segling till Hjo

 

 

 dsc_0490

FULLT ÖS, alla glada!!

  

Gjorde allt klart för avfärd och tankade vatten. Hade beslutat att gå när broöppningen var kl 10,30. Vi ålade oss ut från vår trånga tilläggningsplats och gick fram emot bron. Det verkade som att brovakten hade somnat för det blev ingen öppning så vi fick lägga till vid bränslebryggan för att invänta öppningen 11,00. Vi gick ut i farleden, strax innan öppet vatten sattes Mesan, Focken, Sänkölen och Storseglet. Väl ute på öppet vatten hade vi fin vind på ca 10 meter/sek rak ostlig. Vi gick först mot nordost för att få fritt vatten. Sedan slog vi och fick ett fint ben ner mot Hjo. Härlig segling och vi gjorde under lång tid 8,5 knop. Ellen och Louise fick stå vid rodret och som mest var vi uppe i 9,1 knop.

Innan Hjo dog vinden tvärt och vi drog i gång generatorn så vi kunde laga mat. Seglen bärgades och vi puttrade in i Hjo. Fick en fin tilläggningsplats. Lunch åts i salongen och vi satte upp ”busskuren” för att få en mysig kväll.

Många ”gubbar” kom och tittade och kommenterade LAYA, och alla tycker att hon är fin.

Promenad i Hjo samt bunkring och Dusch. Idag när vi är i Hjo var vi bara tvungna att köpa sik. Kvällens middag blev således: Rökt Vätter Sik med Dillmajonäs och Kokt Färskpotatis.


Distans: 22,1 Nm

Gångtid: 4:04

 

 

 

 

 dsc_0494

Ellen vid rodret

 

 

 dsc_0507

Louise kämpar med att styra i 9 knop

 dsc_0511

Louise dricker regnvatten

 dsc_0515

S/Y LAYA I Hjo Hamn

 

 

 

 

  

 

 

 

Tisdag 7/7

Fullt spjäll mot Gränna

 

 

 dsc_0524

Fulla segel - Vattnet stänker

  

Tog det lite lugnt på morgonen och gjorde klart allt. Några båtgrannar från Domsand kom och gick båtsyn. Vi la ut från Hjo kl 10,45 och satte kurs mor Gränna. Hade en fin sydvästlig vind på 8-10 meter/sek. LAYA seglade fantastiskt bra och vi höll stadiga +8 knop (topp på 9,6 knop). Rätt som det var när jag stod och skrev denna loggbok vid navigationsbordet kom det en vindby och pressade ner oss i 30 graders lutning. Spisluckan öppnade och ugnsplåtarna for ut. Blev lite rädd av skramlet men ingen skada var skedd. Det visade sig att ett åskväder började torna upp sig bakom oss och det var från detta vindbyarna kom. Tack och lov så tog det en nordligare bana och vi fortsatte fint mot Gränna.

Vi passade på att tvätta alla tampar genom att de fick hänga efter båten. Nu när vi är i sötvatten så gäller det att försöka tvätta bort allt salt.

Tilläggningen i Gränna gjorde vi utanpå en stålskuta som ligger vid kajen. Det var enda platsen som vi gick in på.

Lunch förbereddes och vi åt i sittbrunnen.

Flera som vi känner hade fått nys om att vi skulle komma till Gränna och de dök en efter en och hade båtsyn.

I morgon kommer vi hem till Jönköping. Vi beräknar att komma till Hamnpiren kl 16.30.


Distans: 17,6 Nm

Gångtid: 3:10

 dsc_0525

Seglen vindspända

 

dsc_0529

Över 20 graders lutning

 dsc_0532

Agneta solar...

 dsc_0535

HÄRLIGT!!

 dsc_0537

Böljande segel

 dsc_0542

Insegling till Gränna

 dsc_0548

I Gränna hamn

 dsc_0543

Agneta mätt & nöjd

 

 

 

  

 

 

 

Onsdag 8/7

Mot Jönköping – Mottagning på piren

Äventyret över för denna gång

 

 

 dsc_0577

"Gojjerna" Louise & Ellen steker sig på däck

  

Sov lite längre än vanligt, vi hade ju ingen direkt brådska. Min syster Lena med familj dök upp och gjorde en grundlig båtsyn. De verkade tycka båten var trevlig...

Kl 12.00 kastade vi loss från Gränna och satte segel utanför hamnen. Hade en sydvästlig vind på ca 4 meter/sek så vi kryssade ett par slag mellan Visingsö och fastlandet. Sedan vred vinden något så vi fick ett fint ben ner efter östra sidan av Vättern. Fram på eftermiddagen dog vinden så vi fick putta på lite med motorn.

När vi kom till Vätterstranden kom en svag bris från söder så vi hissade genuan och gled fram emot piren i 2 knops fart. Vi avpassade tiden perfekt så vi skulle komma fram till hamnpiren kl 16.30. På exakt rätt tid hade vi revat segel och gled in i hamnbassängen. Där stod massor med folk och hälsade oss välkomna. Bland annat Mats som hade en STOR flaska skumpa och bjöd på direkt när vi lagt till. Sen fick alla gå ombord och titta på LAYA. Alla tyckte hon var stor och fin. De flesta säger att hon ser större och bättre ut live än på bild. Det stämmer säkert.

Kl 18.00 kastade jag och Agneta loss själva från Piren och satte kurs mot Rosendala hamn i Huskvarna som skall bli LAYAS nya hemmahamn

Där håller vi på att bygga hamnplats vid bryggan som Visingsöfärjorna lägger till utefter när de skall in i torrdockan. Denna hamnplats är inte riktigt färdig än så vi fick tillstånd att ligga över helgen vid servicebryggan.

Tog en god stund att packa ihop allt och bege oss hem till hemmet på Rosenlund.

Trötta tog vi en bit mat och försöker smälta detta äventyr. I morgon skall jag försöka samanfatta allt så håll utkik på hemsidan så kommer lite tankar om hela seglatsen...


Distans 25,0 Nm

Gångtid: 5:05

 

 dsc_0579

Jönköping i fjärran

 

dsc_0581

Mot Jönköpings hamn

 dsc_0585

Nyfikna på vilka som står i väntar...

 dsc_0587

En del av motagningskommitén

 dsc_0593

Mats serverar Agneta skumpa

 dsc_0596

LAYA i Rosendala hamn

 

 

Sammanfattning av hemseglingen

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt