Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

Position via AIS.

OBS visar inte alltid oss, pga otillräkneliga landstationer

,

Yoghurt & Bröd

Att ha nybakat bröd och färsk yoghurt ombord är gott och ger en trevlig känsla på långa överseglingar. Här delar vi med oss av våra erfarenheter, finns säkert fler varianter.

Tillbaks till startsida loggböcker  

Yoghurt

Koka upp 12 dl vatten. Vispa i 4 dl helmjölkspulver, se till att det inte klumpar sig. Låt det koka upp under försiktig omrörning. OBS! det kokar över väldigt lätt! Detta är för att all syre och bunden gas i vattnet och pulvret skall försvinna så det är viktigt med att koka så gasen försvinner. Täck kastrullen med en handduk. Låt svalna ner till 45 grader. Därefter rör försiktigt i ett par matskedar youghurtkultur (kan vara köpt naturell eller från en gammal sats) Låt stå ca 6 timmar täckt med handduk. Man ser när yoghurten är färdig för den vasslar sig lite i kanten. Kyl sedan över natt o avnjut på morgonen därefter. Kom ihåg att spara lite yoghurt för nästa sats...Detta recept passar för tropiska förhållanden, annars får man se till att hålla mjölken varm.

DSC_0194-1-2.JPG

Yoghurten är färdig

Bröd

Vårt standardrecept som är jättelätt att göra.

18 dl Vetemjöl (ej packat)

6 dl Vatten

2 msk salt

1 msk torrjäst

Blanda ihop allt o arbeta ordentligt till en slät deg. Dela i 2 degar o lägg i oljesmord form omedelbart utan jäsning. Pressa ner degen i mitten så att den blir tunnare där, då kommer den att jäsa upp o bli jämntjock. Låt jäsa ca 1 tim. Baka av i 200 grader 30 minuter. Stjälp ut dem ur formarna omedelbart låt svalna ej övertäckta.

I detta recept kan man blanda i vad man vill.. Solrosfrön. nötter, ost, eller gammal gröt. Bara fantasin sätter gränser. Även detta recept är anpassat för tropiskt klimat!

DSC_0040-7.JPG

Nybakat bröd

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt