Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Norra Portugal

IMG_E2105.JPG

Gränsövergång till Portugal, knappt märkbar     

Tillbaks till startsida loggböcker  

2-4/11 Ponte de Lima

Strax efter gränsen ligger Ponte de Lima där Björn en kompis till oss bor seda många år. Vi var och hälsade på honom under vår seglats 2013  och självklart stannade vi till här igen också.

Ponte de lima är en trevlig liten stad där den gamla bron över floden Lima är i centrum. Bron härstammar redan från romartiden och vissa dela är 2000 år gamla resten från medeltiden.

Vi hade några trevliga dagar tillsammans där Björn tog oss upp i bergen till den lilla byn Soajo. Där finns en massa traditionella sädesmagasin helt byggda i sten. De står på sina sten pelare för att inte släppa in skadedjur. Mycke intressanta konstruktioner.

En av våra luncher intogs på en restaurang där det serverades Secreto från fläsk. Fantastisk köttdetalj med mycket god smak grillad till perfektion.

Vi passade också på att beställa nya däck till bilen. Vi har märkt att de efter nästan 4000 mil inte är helt OK längre så vi passade på hos en kontakt som Björn hade. 4 Nya Michelin allvädersdäck till husbilen, 11000kr.

Däcken blev levererade och monterade fredag eftermiddag. Sedan sa vi hej till Björn o lämnade Ponte de Lima. Vi hamnade sent på kvällen på en fin gratisplats i Guinmaräes

IMG_2115-2.JPG

Björn och hans hund Saga

IMG_E1568.JPG

Den gamla bron vaktas av romerska soldater

IMG_E1592.JPG

Bron i solnedgång

IMG_E1586.JPG

Sädesmagasinen i Soajo

IMG_E1587.JPG

Björn & Agneta i Soajo

IMG_2107.JPG

Mycket sten har det gått åt

IMG_E1590.JPG

Här växer även Kiwi

4-5/11 Guinmaräes

Vi anlände sent och hittade fin gratisplats med stor parkering, vatten, gråvatten, sopor och toatömning. Dagen därefter gick vi in till den gamla staden. Där var mycket turister som knatade runt i de gamla fina kvarteren och torgen. Bland annat var vi inne i en kyrka från år 950 Rätt häftigt faktiskt med alla gamla murar.

Av en händelse råkade vi gå fel då vi letade efter en toalett. Hamnade på en mat och dryckesmässa där de på kvällen skulle ha uppvisning av experimentell matlagning och provsmakning. Självklart skall vi gå dit.

Under tiden på eftermiddagen tog vi linbanan upp på berget Penha. Fin utsikt men lite disigt. Här beställde vi varsin liten öl men hade glömt kontanterna i bilen. Baren tog bara portugisiska kort. Lite pinsamt att inte kunna betala... Då bjöd de på ölen! Mycket vänliga människor här.

På kvällen tillbaks till matmässan. Här kunde man provsmaka viner och mat från olika leverantörer och sedan beställa det man ville. Vi gick all in och tog en lokal specialitet som man kan likna med blandning av blodpudding och pulled pork. Haha!! Kanske inte så gott men kul. Sedan en fläskrätt med torra kastanjer som kanske inte heller var i vår smak. Sedan var det en charktillverkare som eldade korvar på bordet så att allt tog fyr. Denna korven tog vi o den var mycket god men mättande...

IMG_1604.JPG

Apelsintorget

IMG_1603-2.JPG

Kyrkan med fina klippta häckar

IMG_1608-2.JPG

På toppen av berget Penha

IMG_E1617.JPG

Fin kvällshimmel

IMG_1622-2.JPG

Här eldar charkuteristen sin korv (kolla lågorna)

IMG_2159-2.JPG

Fläsk med kastanjer och blodpudding-pulled pork

IMG_E1618.JPG

Stjärnklart på hemvägen

6/11 Peso da Régua utefter Dourofloden

Vi körde tidigt och efter rätt lång färd hamnade i denna stad på en fin ställplats med el för 3 euro. Fin vandring utefter floden där vi tittade på kryssningsfartygen som gled fram. Vi gick även över floden..

IMG_1627-2.JPG

Här glider kryssningsfartygen fram

IMG_1628-2.JPG

Olivodling utefter floden

IMG_2161.JPG

Broarna trängs

7/11 Utefter Dourofloden över bergen till Condexia a Nova

Vi körde utefter floden till Pinhao. Där var vi i somras på bröllop så det var kul att se hur det ser ut nu i höstfärger. Sedan bar det iväg uppåt på serpentinvägar upp, upp upp... Krokiga slingervägar och trånga byar men så vackert och kul. Lite spännande blev det när vi mötte ett vindkraftverk som forslades på smala vägar. Vi fick vackert åka av vägen. Efter flera timmar kom vi ner på lägre höjd och motorväg mot Nazare dit vi är på väg. Övernattning i den lilla stan Condexia a Nova på en grusplan.

IMG_2168-2.JPG

Dourofloden

Video Dourofloden på slingriga vägar

IMG_E1645.JPG

Peniches småbåtshamn

8-9/11 Nazare - Peniche

Vi puttrade iväg till Nazare där världens största surfingvåg finns. Den kan ibland efter en storm bli över 20 meter hög och är väldig spektakulär att se. Men tyvärr så hade vi ingen tur denna dag då regnet öste ner och vågorna var inte speciellt stora. Inte var någon o surfade heller såg vi i webcamen så vi struntade i att ta oss ner till fyren och slapp att bli dyngsura.Dessutom hopplöst att trixa sig ner med bil...Vi fick också påhälsning av en suspekt kvinna mitt i ösregnet som ville visa oss något...Blivit varnade för detta tidigare!

Vi åket istället till Peniche. Ett av våra gamla ställen. Mycket fint och på eftermiddagen klarnade det upp så vi fick se solen lite grand.

På morgonen därpå sken solen och det blev en kul promenad utefter klipporna med jättefin utsikt och roliga hus.

Därefter satte vi kurs mot Lissabon där vi imorgon har en tid att passa på ambassaden

IMG_E2182.JPG

Vackert utefter kusten!

IMG_E1653.JPG IMG_E1648.JPG

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt