Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Södra Portugal

IMG_E2206.JPG

Solnedgång i Lissabon     

Tillbaks till startsida loggböcker  

9-10/11 Lissabon - Sines

Vi anlände till den Portugisiska huvudstaden via mororväg norrifrån. Vi hade kollat innan efter en plats att stå med husbilen. Men det finns bara ett enda alternativ som kändes vettigt och säkert. En gammal nedlagd fabrik som var omgjord till ställplats. Liknade faktist lite Kristiania och kändes som en fristad för ungdomar och övervintrande hippies. Faktiskt jättetrevligt även om det är lite ruffigt. Priset 25 euro per natt är ju lite högt men men..

Vi tog bussen in till centrum där vi knatade runt i några timmar och tittade på folklivet. Vi hade tur att få se solnedgången från hamnen där den går ner mitt i sundet under bron med Jesus statyn på ena sidan. Jättevackert och en riktig show med massor av människor som tittade på. Där fanns en kille som sålde portvin för 3 euro. Vi sa att vi kan ju dela på ett glas så Agneta handlade men döm om vår förvåning när hon fick ca 3 dl i ett glas... Hahahaha! Det var tur att vi skulle dela.

Sen buss hem igen och på ställplatsen fanns det en mobil vedeldad pizzeria så det blev varsin fantastikt god pizza till middag.

Dagen efter tog vi en Uber till Svenska ambassaden dit våra pass har kommit. Lite kul är att vi beställde dessa 29/8 hemma i Jönköping. Leveranstid skulle vara 14 veckor så då beställde vi dem till Ambassaden här i Lissabon istället för vi visste att vi skulle passera här. Men efter 10 dagar fick vi ett samtal från Portugal att nu fanns passen att hämta! De var tillverkade den 31/8!! Här går det undan när de skall utlämnas på en svensk ambassad.

När vi var färdiga med allt drog vi söderut till Sines. Där ställde vi oss på en jättefin plats vid havet och hade en fantastisk solnedgång med grillade fläskkotletter till middag. När solen gått ner kom POLISEN med blåljus och upplyste oss att där fick vi inte stå!! Så det var bara att be om ursäkt och flytta till en plats på ett shoppingcenter där vi fick stå över natt... men vad gjorde det. Solen hade ju gått ner!

IMG_E1656.JPG

Pastel de Nata en delikatess

IMG_E1669.JPG

Mycket statyer och monument

IMG_E2186.JPG

Typisk spårvagn i Lissabon

IMG_E1668.JPG

Valuta för pengarna, rejält glas portvin för 3 euro

IMG_E1660.JPG

Vacker solnedgång med bron och Jesustatyn.

IMG_E1673.JPG

Passutlämning i Lissabon

IMG_E1674.JPG

Vacker klippig kust

IMG_E1682.JPG

Spektakulär solnedgång. Strax efter kom polisen...

11/11 Porto Covo- Festival

Vi körde på smala vägar söderut och hamnade i en liten by söder om Sines. Här var det fina vandringsstråk utefter den klippiga justen.

Sedan såg vi en skylt om en festival som var just idag! Självklart hittade vi en bra parkeing där vi kunde stå över natt och gjorde oss redo för kalas... Det var en rätt speciell upplevelse med i stort sett bara lokalbefolkning. En meny bestående av soppa, en köttbit mellan 2 brödskivor och bakad sötpotatis till dessert en söt "risgrynsgröt" kryddad med kanel och apelsinskal. Till detta vin i en rejäl pappmugg. Kostnad 100kr. Underhållningen bestod i stämsång av 4 grabbar som satt på rad vid ett bord på scenen o drack vin. Faktiskt riktigt kul o mysigt och väl värt att stanna för.

Pizzakväll på ställplatsen

Stämsång på festivalen

IMG_E1684.JPG

Välkomnade skylt

12-13/11 Figueras- Cabo de San Vincente

Vi hittade en liten ställplats där vi beslutade att ta in i 2 dagar så vi hade tid att utforska omgivningarna. Det gjorde i med besked. Vi cyklade till Cabo de San Vincente som är Europas sydvästligaste udde. Vägen dit blev lite speciell då Google Maps ledde in oss på en liten väg som ifrån asfalt blev grus till traktorväg till stig till ...? Ja det gick inte att cykla i alla fall så vi fick gå emellan stenar o rötter ömsom i sand och lera. Dessutom kom dimma smygande så vi var rätt glada då vi lyckade komma ut på en riktig väg igen. När vi kom fram till fyren lättade dimman och vi fick fin utsikt över de lodräta klipporna. Lite speciellt var att det satt gubbar o fiskade med spön 40-50 meter över havsytan. Vi såg inte någon som fick nåt så vi undrar fortfarande hur de får upp ev fångst.

Denna udde passerade vi på vår seglats 2013 så nu har vi varit här 2 gånger en gång med båt o en gång med cykel.

Hemvägen såg vi till att ta stora vägen som kanske var lite längre men mer lättcyklad.

IMG_E2234.JPG

Här växer till och med bananer

IMG_E1709.JPG

Fyren som nu renoveras...

IMG_E1699.JPG

Än så länge fin väg. Men dimma i fjärran

14-16/11 Algarvekusten - Kanske lite neggo?

Vi drabbades av en olycka då vi lyckade krossa vår glasskiva som täcker spisen. Glaskross överallt!! Inte kul... Men Men sånt som händer. Vi hittade en återförsäljare för Dometic i närheten och åkte dit strax väster om Faro. Men tyvärr levaranstiden var 3 veckor o så länge vill vi ju inte stanna i området så vi får beställa nån annan stans.

Åkte ner till Vilamoura där vi knatade runt i den jättestora turistiska marinan och övernattade på en grusplan.

Dagen efter checkade vi in på en överfull ställplats utanför Albufeira för 2 nätter. Men när vi hamnat på plats undrar vad folk gör här? inte mycket finns i närheten förutom en stor nedlagd hotellanläggning som står öde utefter kusten. I och för sig är kusten vacker med sina dramatiska branter ner mot havet.

Dessutom blev Hasse lite krasslig med envis hosta. Så vi var ju inte helt på topp..

IMG_E1701.JPG

Dramatisk kust

17-19/11 Olhao och favvoön Ilha da Culhatra

Vi körde till Olhao strax öster om Faro där vi hittade en parkering utanför en mataffär. Visade sig vara en bra plats men lite stökig på kvällen då alla ville parkera för att besöka ett gym bredvid.

Vi kollade upp när färjorna gick för nu ville vi åka ut till en av våra favoritställen som vi seglade förbi 2013. Ilha da Culhatra som ligger på ett sandrev ute i Atlanten. Färjan går från Olhao och kostar 3,50 euro ToR och gick kl 11:00.

Färjan tar ca 30 minuter och vi anlände till denna pärla. När vi var där fanns bara sand på huvudgatan men nu hade de fått dit betongblock att gå på. Ut till andra sidan ön finns en fin träsatt gångväg detta för att spara på sanddynerna som har känslig fauna. På andra sidan ligger en fantastisk sandstrand som sträcker sig kilometervis utefter Atlanten. Där finns snäckor och klart vatten. Just nu kanske lite kallt men om man är mogig så kanske det går att bada. Väl tillbaks i den lilla byn var det dags för lunch. Agneta tog grillad Horse Mackrell och potatis o Hasse tog stekt Squid i vitlöksolja med pommes. Fantastiskt gott direkt från havet. Sen blev det hemfärd via grannbyn så färjan tog en timme. Nedan finns 2 videos från ön. Den översta från vårt besök nu (dåligt ljud pga vind). Den nedersta från vårt första besök 2013 i strålande sol.

När vi kom tillbaks satsade vi på att köra iväg en bit till en liten by där det fanns en lugn parkering som passade oss för natten.

Övernattade där och efter frukost satte vi fart mot Spanien med det är en annan historia...

IMG_E1765.JPG

Agneta o fiskarna

IMG_E1760.JPG

Agneta med en fin snäcka

IMG_1750.JPG

Huvudgatan på Culhatra

Ilha da Culhatra 2022 med mycket dåligt ljud pga vind

IMG_E1763.JPG

Helstekta squid gott gott

Ilha da Culhatra 2013 i strålande sol och vindstilla

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt