Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Frankrike

Här följer vår resa genom Frankrike från Luxenburg till Spanska gränsen vid Atlantkusten.

IMG_E1298.JPG

Hittade Gula Änkans hus i Champagne    

Tillbaks till startsida loggböcker  

28-29/9 Champagne

Vi såg på kartan att vi var på väg igenom Champagne distriktet. Vi kollade på vår ställplatsapp och hittade en gratisplats i byn Trepail. Detta är en liten by som ligger på en sluttning ner mot böljande vinodlingar. Lite svårt att hitta ställplatsen till en början för en bil hade parkerat för skyltningen och det var riktigt trångt o backigt men tillslut kom vi fram. Vi tog en promenad runt i byn och förundrades över hur tyst det var. Vi såg nästan inga människor och inga bilar hördes.. Vi hittade däremot massor med Champagnehus som ligger i byn. Tydligen närmare 20st champagneproducenter bara i denna lilla by. Men inga var öppna.... Bara tyst o stängt?

Morgonen efter serverades gröt till frukost för nu skulle vi gå en vandring runt byn på en iordningställd vandringsled på 6 km. Det var riktigt vackert att vandra genom vingårdarna och provsmaka lite kvarglömda druvor som satt kvar på stockarna. Det är 3 sorters druvor som är tillåtna i Champagne. De båda blåa sorterna Pinot Noir och Pinot Meunier och den vita druvan Chardonnay.

Vi hade packat fika med kaffe o smörgås. Drygt halvvägs var vi sugna.. men vi hade ju glömt kaffemuggarna! Ni skulle ju sett synen när vi försökte dricka skållhett kaffe direkt ut termosen haha!

Tillslut kom vi svettiga tillbaks till byn igen. Vi hittade en champagneproducent. Fredestel, där porten var öppen, så vi knatade in.. Kom in på en gård där allt var tyst o stängt och tänkte vi gått fel. Då kom det ut en kvinna ur en dörr o undrade vad vi ville. Ja vi leter efter en champagne producent! Aha! ja kom i sa hon o tände lyset. Hon bjöd på 2 sorters Champagne o vi beslutade att köpa en flaska av varje sort. Vi frågade hur många anställde det var i bolaget och hon svarade att det var två (2) hon och hennes man!Sen tog de in dagsjobbare för att hjälpa till med skörd etc..

Vi tyckte dock att byn var lite för tyst för oss så vi drog iväg till en annan gratisplats närmare Epernay. Härifrån tog vi en rejäl cykeltur in till stan... På kvällen Pytt i Panna.

IMG_E1293.JPG

Fin plats nedanför vingården

IMG_E1294.JPG

Man blir ju sugen på Champagne

IMG_E1301.JPG

Här börjar Gula Änkans vingård

IMG_E1830.JPG

Fredestel en liten producent

30/9 Söderut på motorväg

Efter promenad och tömning av grå och svartvatten fortsatte vi vår färd söderut.. Dimman låg tät över den Franska landsbygden och det var ibland svårt att se vart vägen tog vägen. Men efter några mil kom vi ut på motorväg som ledde oss söder om Paris. Igår hade vår gas tagit slut i vår påfyllningsbara tankflask vi monterade innan vi åkte. Den funkar som så att den är fastrmonterad och man fyller den på mackarna i Europa till ett bra pris, ungerfär som man tankar bilen är det tänkt. Men när vi kom till macken och hittade GPL tanken som det heter i Frankrike så efter lite meck lyckades vi tillslut koppla på den på bilen.... Men inget hände. Gick in på macken o då visade det sig att man måste säga hur mycket man vill ha och betala först, visst...! gjorde det. Sen nytt försök...... Inget hände! Hämtade tanten på macken som visade att man dessutom måste hålla in en knapp när man fyller... Haha ja, vilket strul! Men nu har vi ju lärt oss. Tror vi?

Hittade fin gratisplats i Saint Lubin en Vergonnois. En liten by där platsen ligger precis utanför bagaren som säljer baguetter, bakverk o även lite vin om man är sugen...

IMG_E1305.JPG

Morgondimma över kanalen

IMG_E1307.JPG

Pumpaodling

IMG_E1846.JPG

På väg till Moniseur Bolanger = Bagaren

1-2/10 Franska landsbygden ner mot Atlantkusten

Vi hade tröttnat på motorvägar dels för att det är tråkigt men även rätt dyrt så vi fortsatte på småvägar mot sydväst. Stannade över natt på en parkering. Dagen därefter kom vi ner till Rochefort där vi hittade en parkering i hamnområdet som vi kunde stå på för 8 Euro/24 tim... helt ok! Vandrade in till staden och här var faktiskt lite folkliv med en stor loppis där fransmännen bytte grejor med varandra.

I affären hittade vi en burk confiterad anka som tillagades till lunch.

Timelapsevideo när vi kör på Franska landsbygden

IMG_E1312.JPG

burk på 1350 gram med 650 gram anka

IMG_1315.JPG

Confiterad anka med stekt potatis i ankfett

IMG_1870-3.JPG

Vackra gator

3/10 Ostronstaden Marennes

Vi blev lite nyfikna på denna strad då de utgav sig att vara ostronstaden! Utanför stan ner mot havet ligger ett stort område med grävda bassänger där de odlar ostron i stora mängder. Vi cyklade runt i området o tittade runt. Det är lite svårt att se hur allt är, för ostronen växer i korgar på botten och skördas sedan när de blivit tillräckligt stora. Det fanns också flera olika kvalitéer men pris därefter.

Självklart när vi var här blev det ett restaurangbesök där havets delikatesser avsmakades.

IMG_1318-2.JPG

Ostron till salu

IMG_E1325-3.JPG

Skaldjursplatå

IMG_1329-2.JPG

Gott skall det bli

IMG_E1331-2.JPG

Ostron färdigt att slukas

4/10 Vingården Chateau la Payrude

Hittade denna vingård som även hade en ställplats, där priset var väldigt förmånligt. Endast 5 euro inkl el. Dessutom om man handlade vin på gården för över 20 Euro så stod man gratis.

Som grädden på moset bjöd de även på en vinprovning av alla gårdens viner. Riktigt kul o även att värdinnan bara pratade franska så förstod vi nästan allt. Kanske på grund av vinet...!

IMG_E1335.JPG

Vinprovning på gång

IMG_1891.JPG

Morgonkaffe på kajen

IMG_E1341.JPG

Under tallarna

IMG_E1339.JPG

Middag med vingården som utsikt

5-6/10 Genom rondeller och villaområden

Denna dag började med fina släta vägar men slutade i ett gytter av rondeller, villaområden och vägavspärrningar. Ett tag trodde vi att vi skulle ge upp vårt mål för dagen, Capbrenton strax norr om Biarritz. Men efter att vi blivit inledda mitt i centrum där vi bara hade cm till godo till de parkerade bilarna så kom vi äntligen fram till en stor parkering på surfstranden. Fullt med bilar och en riktig cirkus med en salig röra av surfare, ungdomar, gubbar, käringar, hundar, husbilar och skärmflygare!

På morgonen därpå, långpromenad utefter stranden till den lilla staden där vi kollade in fiskförsäljning och marinan. Självklart blev det kaffe och croissant hos bagaren. Sedan hemåt via bostadsområden och stranden igen. Att gå i sand är faktiskt rätt jobbigt till slut men är säkert nyttigt det med.

IMG_1915-2.JPG

Fiskmarknaden full med spännande fiskar

IMG_E1343-2.JPG

Surfstranden i Capbrenton

IMG_1911-2.JPG

På stranden finns det snäckor

7/10 Frankrike nästan slut - Biarritz

Biarritz.... vilken fin stad! Vackert belägen nära gränsen till Spanien vid Atlantkusten.

Vi tog en cykeltur in till stan, vandrade genom affärsdistriktet med alla fina märkesaffärer. Det var så fint och flott så att man skämdes bara för att gå utanför. Vi var ju inte direkt klädda för detta haha!

Utefter strandpromenaden vräkte vågorna in och surfare satt på sina brädor o väntade på den perfekta vågen... som aldrig tycktes komma. Många fina vyer och bilder blev det innan vi cyklade hem till husbilsparkeringen där det väntade grillad entrecote på kvällen.

I morgon lämnar vi Frankrike och ett nytt äverntyr tar vid...

IMG_E1350.JPG

Lunchmacka

IMG_E1351.JPG

Stora stranden och Casinot i Biarritz

IMG_E1354.JPG

Mycket dramatiska formationer

Kolla in stor våg som slår in i slowmotion

Till nästa loggbok

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt