Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Vinterarbeten 10/11

Vinterjobben är i full gång och vi har mycket som skall göras innan det är dags att lämna torrdockan i slutet av april.

Denna sida uppdateras efter hand så Ni kan följa våra reparations/renoverings/uppdaterings arbeten....

Vi fick några skador av isen förra vintern. De utplastade flänsarna som skall styra undan vattenströmmen vid bogpropellern slogs av och måste plastas upp igen. Dessutom hade ett isblock krossat spacklingen runt bogpropellern och vatten har läckt in emellan skroven i distansmaterialet. Inte så bra....!! Vi tog upp hålet och borrade nya hål så att vattnet kunde rinna ut. Området var inte så stort men hade kunnat spränga sönder skrovet under vintern om vi inte sett detta. Vi har anlitat en firma som är duktiga på plastning i Motala som får hjälpa oss att fixa plastningen.

Under sommaren har propelleraxeltätningen läckt lite under motorgång. Tätningen är av den gamla typen med infettat snöre. Vi drog ur den gamla tätningen det var mycket pill innan vi fått ur alla varv. Sedan packade vi om med nytt snöre. Fick inte i så många varv som det var innan men tror att axeln behöver gå varm ett tag innan man kan lägga i ett varv till..

DSC_0015.JPG

Ompackning av propelleraxeltätning.

DSC_0032.JPG

Dävertarna väntar på ny båge

Under vintern skall vi montera solceller och en vindgenerator på en båge som skall tillverkas och monteras på dävertarna. Vi har mätt och mallat upp detta och lämnat in alla mått till en duktig svetsare i Jönköping.

Solpanel har vi köpt på 100W och vi tittar nu på vindgenerator. Dock är vi lite fundersamma på att eventuellt även titta på släpgenerator som ju ger mer kraft vid undanvindssegling.

Vi upptäckte i somras att två av vanten till mesanmasten var lite missformade. Det verkade som att någon kardel hade släppt i wiren och vanten var tvugna att bytas.

Vi halade upp Agneta i masten så att hon kunde lossa en av vanten där uppe. Detta fixade hon fin fint och såg bara frusen ut i den -5 gradiga decemberdagen. Nu har vi lämnat in vantet för att en fima i Jönköping skall kunna tillverka 2 nya vant till oss. Vi monterar dessa när det blir lite varmare. Tror inte Agneta vill göra om detta i minusgrader.

DSC_0002_redigerad-1.jpgDSC_0003.JPG

Agneta upphissad i mesanmasten

Våren är på gång!!

DSC_0079-1-2.JPG

Fredrik & Richard redo för mastjobb

DSC_0090.JPGDet är högt även i Mesan...

Nu äntligen börjar vi kunna jobba lite med LAYA i Motala.

Vi hade försökt att byta ett fall till mesanseglet och naturligtvis fått draglinan att hoppa av trissan vilket gjorde att den satt fast i masttoppen. Kändes lite osäkert att vincha sig upp med bara dirken utan ytterligare möjlighet att säkra sig. Därför bad vi Richard som är en kunnig klättrare om hjälp.En vacker vårdag följde Richard och Fredrik med upp till Motala. Richard "besteg" mesanmasten i ett huj och lyckades att fixa fallet, bunta ihop lite kablar som lossnat i toppen samt byta bägge vanten som vi beställt nya under vintern. Under tiden så vinschade jag och Fredrik samt hissade upp verktyg och reservdelar till Richard. Men det tog 1,5 timme som han fick hänga där innan allt var klart så det var nog en välbehövlig kaffe efteråt i det fina vårvädret.

DSC_0087.JPG

Richard upphissad i Mesanmasten

DSC_0101.JPG

Påfyllning av olja till hydralstyrningen

Nu är vi är inne i mitten av mars.

För att kunna jobba ordentligt så ligger vi över på vandrarhemmet i Motala de helgerna som Agneta är ledig. Mycket hoppas vi hinna med och den första helgen gjorde vi följande: 

Fyllde på hydralolja till styrningen som hade lite låg nivå.

Vi skall ju montera vindgenerator samt solcell under våren och vi drog därför elkabel mellan motorrummet och en ny kopplingscentral under vår akterkoj. Samtidigt när vi hade lyft på alla durkar så passade vi på att ge kardanknutarna på propelleraxeln en rundsmörjning.

Många i gästbesättningarna har påtalat att det varit dåligt med förvaring i närheten av kojerna. Därför införskaffades nätfickor som man kan lägga småsaker i till alla kojer.

Vi har även införskaffat en viktig säkerhetsdetalj. AIS är ett automatiskt identifikation system som sänder ut kurs och fart samt vem man är till fartyg i närheten. På så sätt kan man se alla fartyg i närheten. Kolla gärna på denna sida där Ni kan se live fartygstrafik i världen www.marinetraffic.com

Vi monterade också en bärbar VHF som vi känner att vi ville ha.

Ja som Ni ser hinner man mycket på 2 dagar.... :-)

DSC_0105.JPG

Dragning av kabel samt montering av elkopplingscentral

DSC_0112.JPG

Nya elkopplingscentralen

DSC_0111.JPG

Nya nätfickor upsatta vid alla kojer

DSC_0110.JPG

AIS samt bärbar VHF monterad.

Sista helgen i Mars.

Ny helg med jobb och övernattning på vandrarhemmet. Blivit stammisar nu med eget reserverat rum.

Vi hämtade den nysvetsade bågen och körde upp den på biltaket. Det var mycket besvär med att borra alla hålen i de rostfria dävertarna, vet inte hur många borr som blev utslitna!! Tyvärr glömde vi av att fota detta arbete. Men förhoppningsvis kommer bilder nästa helg när båge, solpanel och vindgenerator skall monteras.

Gjorde dock färdigt elcentralen för vindgenerator och solpanel samt laddningsregulatorn för solcellen. Vi kopplade all el klart så nu väntar vi bara på att allt skall monteras.

DSC_0016-1.JPG

Färdig central och laddningsregulator

DSC_0014-1.JPG

Koppling i central och regulator

Lördag 2:a April

Denna helgen jobbade Agneta så Hasse fick med sig kompisen Henke upp till Motala för ett dagsjobb.

Vi började med knepig kabeldragning i den nya bågen. Det slutade med att vi fick dra ur en kabel och dra i nytt dragsnöre för att kunna pilla allt på plats. Sedan monterades vindgenerator innan vi med hjälp från besättningen på Kung Sverker lyckades få bågen på sin nya fina plats.

Därefter monterades solcellen och kablar drogs genom kabelgenomföringen ner under däck. Lagen om alltings  dj-lighet visade sig dock genom att det fattades ca 20 cm kabel för att kunna koppla ihop allt i nya koplingsplinten. Ja ja det är en helg nästa vecka också. Vi var dock mycket nöjda med båge, vindgenerator och solcell.

Förra året hade vi liten läcka i hjärtstocken (roderaxeln) där det droppade lite vid segling. Vi har försökt att skruva bort flänsen som är ca 13 cm i diameter med dåligt resultat detta för att kunna byta packningen. Vår svetsare Bengt gjorde då ett verktyg som vi skrvade på flänsen och med en handslägga kunde lossa på den. Det var inte konstigt att den hade läct för snör-tätningen var precis ihoptorkad. Vi måste bara köpa ny tätning och skruva ihop allt igen så skall det bli tätt o fint.

DSC_0002_redigerad-1-1.JPG

Nya fina bågen med vindgenerator och solcell

DSC_0005_redigerad-1.JPG

Rostfria bågen fastskruvad på dävertarna.

DSC_0007_redigerad-1.JPG

Äntligen fått loss på flänsen för axeltätning hjärtstock.

Lör - Söndag 9-10 April

Återigen helhelgsjobb i Motala.

Lördagen började med tätning av hjärtstocken. Hoppas detta blir tätt nu!! Det var lite meckigt att få till det. Fick skruva bort hela styrningsanordningen för att kunna packa om tätningen.

På em. så kopplades vindgenerator och solcellen in. Riktade solcellen mot solen och vips fick vi 4,7 A i laddning in i batterierna. Detta trots att solen stod lågt. Vindgeneratorn kunde vi tyvärr inte kolla p.g.a. dålig och byig vind som gjorde att den inte snurrade ordentligt, men vi får nog vind tids nog...

Började också med jobbet att passa in badbryggan. Då upptäckte vi att runt ventilerna på aktterspegeln hade färgen och spacklet spruckit .. Allt slipades upp och nästa helg skall vi måla akterspegeln o montera badbryggan.

Under söndagen var det puts o polering som gällde. Vi klarade av en hel sida. Det blev stor skillnad! Skarven mellan skrov och däck har sett konstigt ut. Det har även varit några små läckor på några ställen så vi började att göra om tätningen med sikaflex. Detta var faktiskt riktigt smidig nu när det finns en byggnadställning att stå på.

Det var också kul att kunna fylla vatten i tanken så att vi äntligen kan koka lite kaffe ombord..

Nu är VÅREN på gång :-)

DSC_0004_redigerad-1.JPG

Ny tätning till hjärtstocken

DSC_0015-1.JPG

Inkoppling av solcell o vindgenerator

DSC_0023_redigerad-1.jpg

Polering i vårsolen

DSC_0027_redigerad-1.jpg

Ny & gammal tätning mellan skrov o däck

Lör - Söndag 16-17 April

Denna helgen jobbade Agneta så Hasse o Kompisen Henke åkte till Motala o jobbade.

Först provmonterades badplattformen, alla hål borrades och stagen kapades till rätt längd. Därefter skruvade vi bort den igen och målade akterspegeln med 2 komponentsfärg. Det blev faktiskt jättebra..

Nu är plastjobbet klart i fören. Vi lejde ju bort arbetet att plasta skadorna som uppstod förra vintern av isen.

Vi hade köpt ny sikaflex och arbetet med att täta runt skrov och däck fortsatte så nu är även detta klart.

Natten tillbringades ombord och det var skönt att sova i sin riktiga koj och inte på vandrarhemmet. Ibland tyckte jag att det gungade men det var väl önskedrömmar.

Söndagen fortsatte med att stagen till vindgeneratorn polerades och skruvades fast. Tyvärr så uppstod lite vibrationer i bågen när vi startade generatorn. Hoppas detta går att lösa genom att spänna wire från bågen till fotlisten för att stabilisera.

På FM kom Björn, en kille från Örebro som ville se LAYA. Han skall följa med på seglatsen från Skottland och hem. Det var trevligt att träffas o han passar säkert bra i besättningen

Vi passade även på att köra ut glykolen i kylsystemet, den samlades upp och kan användas nästa år igen. Alla slangar skruvades tillbaks igen. När vi gjorde detta upptäckte vi att vi har haft en inneboende i vinter. I avgasröret verkar det som att en fågel bott. Vi hittade fågelskit och fjädrar. Konstigt men det var väl en frusen stackare.

Det var 2 trötta som åkte hem i vårsolen på söndagseftermiddagen. Vi firade med varsin glass :-)

DSC_0001.JPG

Plastjobbet klart

DSC_0006.JPG

Akterspegeln målad o fin

Långfredag 22 April

Vi åkte upp till Motala hela familjen. Tobbe och Louise hjälpte till att bottenmåla skrovet. Det var ett drygt jobb men till slut var de klara och det blev jättefint. Skönt att få bort de gula fläckarna där bottenfärgen blev avskavd av isen förra året.

Under tiden monterade Hasse och Agneta badplattformen och stegen. Vi blev jättenöjda med hur den ser ut och vi är glada att vi köpte den längre stegen så att det skall vara lätt och smidigt att ta sig upp även med dykutrustning.

Därefter intogs lunch sittandes i dockan i det sköna vädret. Vi hade ca 20 grader och vindstilla i dockan så det var gott med mat o lite kall dricka.

Eftermiddagen gick åt till polering och vaxning av den sista skrovsidan.

Det var skönt att ta hem den lånade byggnadställningen, och vara klara med allt arbete under vattenlinjen. Tack vare Tobbe & Louise kom vi lite längre än vad vårt schema säger men denna tid går nog åt ändå.

Det var fyra trötta som begav sig hemåt för att fira påsk..:-)

DSC_0007.JPG

Lunchrast i torrdockan

DSC_0002-1.JPG

Tobbe & Louise målar bottenfärg

DSC_0015-2-3.JPG

Badbryggan och stegen

Påskdagen & Annandagen 24-25/4

Nu var det dags att färdigställa allt för utdockning som skall ske på onsdagen 27/4 kl 07.00.

Hasse & Agneta åkte upp efter lunch på påskdagen. Hela däcket fick en storrengöring med högtrycksprutan Konstigt vad mycket damm o skit det blir på däck under en vinter... Men fint blev det!

Motorerna fick en översyn och olja byttes på bogpropellern. GPS pucken till AIS:en monterades på däck och kabeln drogs fram under pust och stön (trångt!!)

Kvällen spenderades ombord med pizza, vin och en film. Vi övernattade ombord

Efter frukost dagen efter, monterades alla segel och lazypacks.

Vi monterade stag till bågen med vindgenerator och solcell. Vi såg att det blev en liten vibration av vindgeneratorn, men hoppas detta räcker nu.

Hela båten fick en städomgång invändigt och äntligen kan vi konstatera att NU är LAYA färdig för sjösättning!

Därmed avslutar vi denna loggbok över vintern och vårens arbeten. Nu ser vi fram emot sommarens segeläventyr....

DSC_0046.JPG

LAYA färdig för sjön..

DSC_0053-1.JPG

ALLT är klart NU längtar vi ut...

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt